четвртак, 12. април 2012.

Roast for brother in law




























Zet je Australijanac koji živi u Londonu. So...

Za 6 osoba.

Jorkširski puding:

  • dva jaja
  • dve kašika brašna
  • 4 kašike mleka
  • prstohvat soli
  • 6 kašika ulja (ne znam gde mi je šesti puding na slici)


Sos od crnog piva:

  • 20 grama maslaca
  • još kašika brašna
  • čaša crnog piva
  • 4-5 kašika safta od pečenja
  • so i biber po ukusu


Pečenje:

  • komad svinjetine od buta - 2kg 
  • 4-5 kiselih krastavčića 
  • 5-6 čenova belog luka 
  • 20-ak zrnaca bibera 
  • 5 kašika senfa 
  • kašika krupno mlevenog bibera 
  • 200 grama dimljene slanine - isečena na tanke dugačke parčiće 
  • još čaša piva



Jabuke

  • 20 grama maslaca 
  • dve jabuke 
  • čašica viskija 
  • malo limunovog soka 
  • so, biber i malo cimeta 
  • koja kap balsamskog sirćeta




Jorkširski puding:  Dobro izmutiti dva jaja i otprilike isto tolike količine brašna i mleka. Dodati malo soli. Ostaviti da stoji 30-ak minuta. Zagrejati rernu na 230 stepeni C, a u rerni zagrejati posudu za pečenje mafina (kao tepsija samo sa rupama) u koju ste prethodno sipali ulje i malo masti od pečenja. U vrelu posudu, u svaku rupu, sipati po mala smese od brašna, jaja i mleka. Imajte u vidu da će "testo" da poraste skoro 10 puta. Vratiti u rernu i peći 20-ak minuta.

Sos od crnog piva: Na puteru propržiti kašiku brašna. Dodati čašu crnog piva uz neprekidno intenzivno mešanje. Ostalo popiti. Dobro promešati pa dodati saft od pečenja. Kuvati do željene gustine pa preliti preko pudinga i pečenja.

Pečenje: Ovde tradicionalnu englesku goveđu pečenicu menjamo fenomenalnim svinjskim butom po receptu Vokija Kostića. Dakle, svinjski but... posoliti, vrhom noža napraviti 10-ak udubljenja u koje stavite: na prutiće seckanu, šargarepu i kiseli krastavčić, čen belog luka i nekoliko zrna bibera. Ceo komad mesa premazati senfom. Šnite dimljene slanine sa obe strane uvaljati u biber pa nalepiti preko senfa. Staviti u sud za pečenje, podliti sa čašom piva. Ostalo popiti. Poklopiti pa peći sat i po na 220 stepeni C. Skloniti poklopac pa peći još oko 1 sat.

Jabuke: Iseći na kriške pa peći na puteru, na gril tiganju. Kad porumene preliti časicom viskija i zapaliti. Dodati malo limunovog soka, malo soli i bibera i malo cimeta. Možda malo balsamskog sirćeta (valjda se tako kaže).

So... jabuke sa viskijem a pečenje i sos sa pivom. Odlično, obzirom da zet voli da kombinije pivo i viski.

Ja ću  Glenfiddich, single malt, 12 godina star. Doneo zet.

1 коментар: