субота, 17. новембар 2012.

Bacon & Eggs




























Jaja sa slaninom. Bacon & Eggs. Ili sa šunkom, Ham & Eggs; po naški - hemendeks. Kažu da ovako nešto doručkuje i Elizabeta II. Ja spremam bar 20 varijacija na ovu temu, 2-3 puta nedeljno, bar 20 godina. Na oko, sa šampinjonima, sa šitakama, sa spanaćem i parmezanom, uz kobasicu, pršutu, ovčiji sir; sa paprikama, sa mladim lukom; uz hladan kidney bean pasulj iz konzerve. Sa mladom koprivom, moj favorit. Uz sremačku krvavicu, kao Kraljica sa black pudding-om... Za omlet kao na slici:


  • 5-6 parčeta dimljene slanine
  • 3-4 jaja (ako bi stavio više možda ne bih mogao da ih okrenem kao palačinku)
  • 2 kašike parmezana
  • prstohvat soli
  • dva parčeta feta sira
  • malo bosiljka, origana i devičanskog maslinovog ulja za na sir
  • malo bibera za preko slanine



Vreme pripreme: 10 minuta.
Težina: lako (treba malo iskustva da se omlet okrene).

Na teflonskom tiganju (svaka druga opcija znatno komplikuje stvari), na minimalno ulja, kratko propržimo slaninu. Odložimo slaninu, a u tiganj ubacimo 4 umućena jaja, sa malo soli i dve kašike parmezana. Smanjimo vatru. Kad se dovoljno isprže sa donje strane... Opa...aa... okrenemo ih kao palačinku. Posle toga im treba još par minuta.

Trebaće vam još dobar, svež crni hleb. Ili tost. 

I đus. Najbolje sveže isceđen. Možda sok od grejpfruta.

I dobra kafa.


Bacon & Eggs

Ham & Eggs. They say even Elizabeth II eats something like this for breakfast.  I’ve been making at least 20 variations on this theme, 2-3 times a week, at least for 20 years. With button  mushrooms, with shiitake, with spinach and parmesan cheese, with sausages, ham, goat cheese, with peppers or spring onions, kidney bean from a can. With young nettles leaves, my favorite. With blood sausages, like The Queen with black pudding. Omelet like this:

  • 5-6 slices of smoked bacon
  • 3-4 eggs 
  • 2 tablespoons grated Parmesan cheese
  • pinch of salt
  • two pieces of feta cheese
  • little basil, oregano and virgin olive oil for cheese
  • some pepper over the bacon



Preparation time: 10 minutes.
Weight: easy.

At a teflon pan with minimum oil, shortly fry the bacon. Take out the bacon, and  put in 4 beaten eggs with a pinch of salt and two tablespoons of Parmesan cheese. Reduce the heat. When down side is fried enough,  ooop... a...ala ... Turn them as a pancake. After that, they need a few more minutes.

Toast.

Orange juice. The best fresylz squeezed. Maybe grapefruit juice.

And good coffee.

Нема коментара:

Постави коментар