Chinese “West lake” beef soup. English translation at the bottom of this page.
Ako uzmem u obzir izgled, ukus, dostupnost sastojaka, cenu i težinu pripreme, ovo je najbolja supa koju spremam. Za 4 osobe:
- oko 200 grama mlevene junetine
- 2-3 kašike soja sosa
- kašičica nekog čili sosa (ne mora)
- 4-5 kapi susamovog ulja
- prstohvat sveže samlevenog bibera
- kašika-dve vina od pirinča (može i obično belo vino)
- kašičica i po (do dve), gustina razmućenog u 50-ak ml vode
- sitno seckana ljuta papričica
- kašičica sveže narendanog đumbira
- kašičica šećera (ako imate braon)
- jedno umućeno jaje
- sitno seckan praziluk (ili mladi crni luk - zeleni deo)
- 750 ml buljona (od pileće ili juneće kocke za supu)
- na tanke prutiće naseckana šargarepa, sitno seckana crvena ljuta papričica i svež peršun, za dekoraciju
Vreme pripreme: oko 45 minuta.
Težina: lako.
Izmešamo junetinu, soja sos, susamovo ulje, čili sos, malo bibera, kašiku belog vina, i gustin, prethodno razmućen u malo vode. Lepo izmešamo i ostavimo 15-ak minuta u frižideru. Stavimo vodu da provri, ubacimo kocku za supu (ako piše da je za 500 ml koristimo jednu i po). Zatim ubacimo meso i lepo ga usitnimo viljuškom (razdvoljimo). Smanjimo temperaturu. Neka vri 15-ak minuta na tihoj vatri. U međuvremenu ubacimo ljutu papričicu, šećer i đumbir. Posle 15 minuta probate, pa po potrebi dodate soja sos, biber ili čili sos ili još kašičicu gustina razmućenu u 50-ak ml vode. Ako je sve uredu ubacujemo i jaje. Kako? Lako. Supa treba da je na tihoj vatri, jedva da vri. U tankom, stalnom mlazu sipamo umućeno jaje a viljuškom neprekidno mešamo supu. Tačnije okrećemo npr. u smeru kazaljke na satu. Manja temperatura i intenzivnije mešanje - manji "dronjci" i obrnuto veća temperatura i manje mešanja - veći "dronjci", pa kome se kako sviđa. Kao i obično, najbolja je sredina. U svaki tanjir po šaka sitno seckanog praziluka ili mladog crnog luka.
Sličnu supu, istog naziva, možete probati u Kineskom Zmaju u Novom Sadu. Tamo sam pre 15-ak godina prvi put probao kinesku kuhinju. Počeo sam da spremam kineku hranu u pokušaju da "skinem" njihove škampe u Sečuan sosu. Bio sam skoro u Kineskom Zmaju, škampi su i dalje sjajni.
Chinese “West lake” beef soup.
Serves for 4:
- about 200 grams of ground beef
- 2-3 tablespoons of soy sauce
- a teaspoon of chili sauce
- 4-5 drops of sesame oil
- pinch of freshly ground pepper
- two tablespoons of rice wine (or white wine)
- 50 ml of water with 1 tablespoon of cornstarch
- 2 finely chopped hot peppers
- teaspoon grated fresh ginger
- teaspoon sugar (if you have brown)
- one scrambled egg
- finely chopped leeks (or young onions - green part)
- 750 ml of beef broth
- chopped carrots, finely chopped red chili peppers and fresh parsley for decoration
Preparation time: about 45 minutes.
Weight: easy.
Mix beef, soy sauce, sesame oil, chili sauce, some pepper, a tablespoon of white wine and cornstarch previously dissolved in a little water. Nice mix and leave for 15 minutes in the refrigerator. Bring the beef broth to boil. Then we put the meat in small pieces. Reduce the heat. Simmer for 15 minutes on low heat. In the meantime, we put hot peppers, sugar and ginger. After 15 minutes, taste, and if necessary, add the soy sauce, chili sauce or pepper. Now we put eggs. The soup should be on a low heat, barely boiling. Pour in scrambled egg in thin, continuous stream and mix with fork continuously.
Нема коментара:
Постави коментар