понедељак, 8. април 2013.

Kolenica & sos od rena 2

























Evo, posle musake od boranije, orade na pari, tune i punjenih šampinjona, najzad nešto konkretno. Povratak kolenica i sosa od rena. Holesterol mi se srozao na nulu. To se mora regulisati. Najbolje ovako: Spremam svežu svinjsku kolenicu, malo krompira sa blitvom, belim lukom i maslinovim uljem; i isti preliv od rena kao za dimljene kolenice. 

Po osobi:

  • sveža svinjska kolenica
  • so i biber po ulusu
  • kašika ulja i pola šolje vode
  • lovorov list
  • kašičica bibera u zrnu
  • jedan krompir
  • dva-tri lista blitve
  • čen belog luka
  • kašika maslinovog ulja


Vreme pripreme: oko 2,5h.
Težina: srednje-teško.

Ovo je jelo za prave gurmane. Jeste da kad se kaže "kolenice" svi pomisle na one dimljene. Ali ove morate probati. Ovo se topi u ustima. Trebaće vam kolenica po osobi (tačnije mi smo spremili 3 kolenice za 4 osobe). Spremaju se malo drugačije od onih sušenih. Suve kolenice se kuvaju, ove smo dinstali. Dakle, dobra šerpa, sa debelim dnom i dobrim poklopcem. Ubacite kolenice, dodate so, biber, malo bibera u zrnu, koji list lovora, koju kašiku ulja i samo malo vode. Jedan prst. Čim voda provri, smanjite ringlu na minimum i dinstate 2,5 h. Posle sat i po možete ih okrenuti i po potrebi dodati još malo vode.

Kad budu gotove, skroz mekane a meso se samo odvaja od kosti, možete ih završiti na više načina:
1. Ja sam ih ovaj put poslužio preko blitve i krompira, prelio sa malo safta iz šerpe i sa sosom od rena. Isti sos sam spremao i za dimljene kolenice. http://blog-chef.blogspot.com/2012/11/kolenice-sos-od-rena.html
2. Možete u tiganju na malo ulja propržiti 3-4 kašike krupne tucane aleve paprike pa preliti preko mesa u šerpi i onda servirati.
3. Možete odvojiti meso od kosti, prebaciti ga u zemljanu posudu za pečenje u rerni, dodati sav saft iz šerpe i dosta tucane aleve paprike. Zapečite u rerni na 250 stepeni C, samo 5-10 minuta, da uhvati koricu i paprika zamiriše. Nećete ništa pametno uraditi ako ga mučite duže od toga.
4. Negde sam pročitao recept u kojem se ovako odvojeno meso, ubaci u kesu za pečenje u rerni, sa saftom, kockicama šargarepe i celere, zelenim i crnim maslinama, pa se peče na 220 stepeni C 20-30 minta.

Blitva i krompir iseckan na kockice su skuvani u malo slane vode. Onda sam ih procedio i dodao im malo sitno seckanog belog luka i koju kašiku maslinovog ulja. 

6 коментара:

  1. Ovako pripremljeno meso se zaista topi u ustima, kako kažeš. Uvjerila me u to moja pokojna mama. Ona je na isti način dinstala meso.
    Drago mi je da su me Kuhunjske priče dovele do ovog bloga :)

    Ne odustaj od svoje knjige recepata!

    ОдговориИзбриши
  2. Baš, baš gurmanski, nema šta!
    Mene je jedna dalmatinka naučila da se u preliv od maslinovog ulja i belog luka nacedi i limuna. Kada se ovaj preliv sipa preko vrelog krompira i blitve, oseti se jednostavno neodoljiv miris. Ukusno i toplo i hladno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na poseti i lepim rečima. U pravu si. Ja obično stavim limun. To mi je najčešći prilog uz ribu, ali evo našlo se tu i uz kolenicu.

      Избриши
  3. Sve mi se ovo jako sviđa, osim blitve i krumpira jer mi je ta kombinacija baš dosadn. Sos od hrena jako volimo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa da, a meni je u Vranju blitva čista egzotika. Obično je ovako spremam uz ribu, sa malo limuna.

      Juče sam video cele škampe, onako sa oklopom. Kao da sam video belog medveda :) Spremaću škampe na buzaru. Dosadno, znam :)

      Избриши