уторак, 27. март 2012.

Alžirska jagnjetina



























Za četiri osobe.

Kuskus:

  • 200 grama kuskusa (u Merkatoru u delu sa zdravom hranom, u Veru...)
  • 300 ml vode


Jagnjetina:

  • kiligram jagnjetine (od plećke, seckana na krupnije kocke)
  • dve glavice crnog luka, narendane sasvim sitno (plakanje!)
  • dva sitno seckana čena belog luka
  • so i biber
  • voda, pola litra (možda litar) - da prekrije jagnjetinu u posudi

Pečeni beli luk:

  • 15 čenova belog luka - neoljušteni
  • 50 ml ulja
  • so i biber


Grilovano povrće:

  • po jedna zelena, žuta i crvena babura - krupnije seckana (recimo po dužini, ili na kolutove)
  • 2-3 ljute papričice - isečena po dužini na dva dela (sa semenkama i peteljkom)
  • jedan paradajz - seckan na kriške
  • pola plavog patlidžana i tikvice - seckani na kolutove
  • so i biber
  • 3-4 kašike maslinovog ulja


Preliv:

  • sok od jedne limete
  • 2 čena belog luka - sitno seckan
  • so i biber
  • malo majčine dušice
  • 3-4 kašike maslinovog ulja 





U sredini - kuskus, 200g preliti sa 300ml ključale vode (odnos 1:1,5) ostaviti da stoji 10-ak minuta.

Središnji prsten – jagnjetina & pečeni beli luk. U zemljanu posudu sa poklopcem, sipati malo ulja, staviti jagnjetinu (plećka) nasečenu na krupnije kocke, dve glavice crnog luka - narendane sasvim sitno, dva čena belog luka (sitno), so i biber; naliti vodom (da prekrije meso) i kuvati na tihoj vatri 2h. U rerni na 180 stepeni C ispeći beli luk (15-ak neoljuštenih čenova staviti u malu posudu, potpono preliti uljem i peći 10-ak minuta). Oljuštiti ga, krupno naseckati, posoliti, pa dodati mesu po serviranju.

Spolja – grilovano povrće. Paprika, ljuta papričica, tikvica, paradajz, plavi patlidžan - preliveni sa malo maslinovog ulja i kratko pečeni na gril tiganju. So i biber. Izmešati maslinovo ulje, sok od limuna ili limete, sitno seckan beli luk, so, biber i malo timijana, pa preliti povrće po serviranju. 





Нема коментара:

Постави коментар