Za četiri osobe.
Kuskus:
- 200 grama kuskusa (u Merkatoru u delu sa zdravom hranom, u Veru...)
- 300 ml vode
Jagnjetina:
- kiligram jagnjetine (od plećke, seckana na krupnije kocke)
- dve glavice crnog luka, narendane sasvim sitno (plakanje!)
- dva sitno seckana čena belog luka
- so i biber
- voda, pola litra (možda litar) - da prekrije jagnjetinu u posudi
Pečeni beli luk:
- 15 čenova belog luka - neoljušteni
- 50 ml ulja
- so i biber
Grilovano povrće:
- po jedna zelena, žuta i crvena babura - krupnije seckana (recimo po dužini, ili na kolutove)
- 2-3 ljute papričice - isečena po dužini na dva dela (sa semenkama i peteljkom)
- jedan paradajz - seckan na kriške
- pola plavog patlidžana i tikvice - seckani na kolutove
- so i biber
- 3-4 kašike maslinovog ulja
Preliv:
- sok od jedne limete
- 2 čena belog luka - sitno seckan
- so i biber
- malo majčine dušice
- 3-4 kašike maslinovog ulja
U sredini - kuskus, 200g preliti sa 300ml ključale vode (odnos 1:1,5) ostaviti da stoji 10-ak minuta.
Središnji prsten – jagnjetina & pečeni beli luk. U zemljanu posudu sa poklopcem, sipati malo ulja, staviti jagnjetinu (plećka) nasečenu na krupnije kocke, dve glavice crnog luka - narendane sasvim sitno, dva čena belog luka (sitno), so i biber; naliti vodom (da prekrije meso) i kuvati na tihoj vatri 2h. U rerni na 180 stepeni C ispeći beli luk (15-ak neoljuštenih čenova staviti u malu posudu, potpono preliti uljem i peći 10-ak minuta). Oljuštiti ga, krupno naseckati, posoliti, pa dodati mesu po serviranju.
Spolja – grilovano povrće. Paprika, ljuta papričica, tikvica, paradajz, plavi patlidžan - preliveni sa malo maslinovog ulja i kratko pečeni na gril tiganju. So i biber. Izmešati maslinovo ulje, sok od limuna ili limete, sitno seckan beli luk, so, biber i malo timijana, pa preliti povrće po serviranju.
Нема коментара:
Постави коментар