Основни подаци о мени

Моја слика


Napisao sam knjigu recepata, pa pošto trenutno ne mogu da je objavim, odlučio sam da postanem bloger. Na blog-chef.blogspot.com nalaze se recepti iz moje neobjavljene knjige i novi svakodnevni recepti i ideje. Inače u stvarnom životu sam lekar. Pardon, sada sam internista.
My favorites

Moj predlog

среда, 30. мај 2012.

Lignje


























Za dve osobe potrebno:

  • pakovanje smrznutih ligni, 500 grama
  • 3-4 kašike maslinovog ulja
  • so, biber i biljni začin po ukusu
  • čaša belog vina
  • 5-6 sušena paradajza (iz maslinovog ulja), seckana na kockice
  • kašika kapra
  • 2-3 čena belog luka, krupnije seckana
  • 3-4 parčeta pančete (ili pršute), na kockice
  • kašika sitno narendanog kačkavalja

Vreme pripreme: oko 25 minta.
Težina: srednje-teško.

Iz internet prepiske sa poznatim beogradskim arhitektom, a mojim kumom Igorom Božilovićem:




Brate,

Kupi "Frikom" lignje, očišćene, 500 grama. Odmrzni, operi; ima neka ljubičasta opna, nije loše da je skineš, da budu lepe bele. Iseči na krupne kolutove; na krupno iseci i pipke. Tiganj, bilo kakav najbolje teflonski da ti se ne lepi, previše. Malo maslinovo ulje i lignje baciš da se prže. Pošto su bile smrznute malo će puste vodu. To ti odgovara, pusti da se dinstaju dok ne izvri sva voda. Kad izvri sva voda one će počnu da se prže, dodaj još malo maslinovo ulje. Prži dok ne počnu da se lepe za tiganj. Kad se malo ulepe dodaj pola čašu belo vino i kad počne da krčka lepo sa drvenu kašiku sastruži sve što se zalepilo za tiganj. Posoli, pobiberi, stavi malo vegetu.


Kad i vino izvri i kad počnu opet da se prže i da se lepe vreme je da ih probaš. Ako su mekane samo još će dodaš ostali sastojci. Ako još nisu spremne ponovi ono sa vinom još jednom.

Dakle, kad su spremne, smanji vatru i dodaj: sušeni paradajz (seckan na kockice), kapar (one zelene kuglice iz teglu), beli luk (jedno dva-tri čena, krupnije seckan), pancetu (na kockice);  narendaj malo kačkavalj (samo da se rastopi i da se lignje povežu), ukrasi sa svež peršun.

P.S. Sušeni paradajz mora da probaš. Ako nema u Maxi, sigurno ima u Merkator; u teglice je. Kupi onaj skuplji što je u maslinovo ulje. Mnogo je zdrav i super za meze.

14.02.2011.
Milan


Umesto sušenog paradajza sada sam koristio svež, bez semenki koje sam iskoristio za dekoraciju. Zelane masline iseckane na kolutiće.




2 коментара: