субота, 23. март 2013.

Musaka od boranije


























Roasted green beans. Green beans moussaka. English translatioan at the bottom of this page.  

Jedan naš subotnji klasik. Kao trudimo se da dva dana u nedelji ne jedemo meso. Ovo je jedno od retkih jela bez mesa koje znamo da spremimo. 

Za 4 osobe:

  • pakovanje smrznute boranije (Oko 500-600 grama. Možete svakako koristiti i svežu boraniju.)
  • dve šargarepe - narendane
  • velika glavica crnog luka - sitno naseckana
  • 3-4 kašike maslinovog ulja
  • šolja mleka (oko 200 ml)
  • pola čaše pavlake
  • dva jaja
  • so, biber, biljni začin, ljuta aleva paprika - po ukusu


Vreme pripreme: oko 1 sat.
Težina: srednje-teško.

Na malo maslinovog ulja kratko propržite sitno seckan crni luk. Dok ne dobije zlatnu boju i ne postane staklasto providan. Ubacite i boraniju. Dodajte i rendanu šargarepu. Smanjimo temperaturu i dinstamo 30-ak minuta. Ako koristite smrznutu boraniju verovatno neće biti potrebe da dodajete vodu. Ako koristite svežu dodajte pola čaše vode. Kad završite sa dinstanjem boranije prebacite je u pogodnu tepsiju ili vatrostalnu ćiniju. Začinite po ukusu. Dobru umutite mleko, pavlaku i jaja. Prelijte boraniju u tepsiji. Pecite u rerni na 200 stepeni C oko 30 minuta. 

Poslužite uz čeri paradajz i svež origano. Prelijete sa još malo devičanskog maslinovog ulja. 



Roasted green beans (Green beans moussaka)

Serves for 4:


  • package 0f frozen green beans (about 500-600 grams)
  • two carrots - grated
  • large onion - finely chopped
  • 3-4 tablespoons olive oil
  • cup of milk (about 200 ml)
  • ½ cup sour cream
  • two eggs
  • salt, pepper, herbal seasoning, chili powder - to taste



Preparation time: about 1 hour.
Weight: moderate.

In a little olive oil briefly fry  finely chopped onion. Until golden  and translucent. Add the green beans. Add the grated carrot. Reduce the heat and sauté for 30 minutes. When you finish sautéing bean transfer it into a baking pan. Season to taste. Good whisk the milk, cream and eggs. Pour over  the beans in the pan. Bake in oven at 200 degrees C for about 30 minutes.

6 коментара:

  1. Sve s mahunama volim. Jednostavno i lako, a fino.

    ОдговориИзбриши
  2. Ovo mi je baš interesantna musaka, do sada sam je radila u raznim varijacijama, ali sa mahunama ne. Super mi izgleda i odmah je bilježim ! Ja bez mesa mogu danima iako ga volim i uredno jedem, tako da su mi ovakva jela uvijek dobro došla !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovo mi u kući zovemo "musaka". Možda bi ovo bila gratinirana boranija. U svakom slučaju dobra je da se posluži uz neko meso :)

      Избриши
  3. Ne znam da spremim boraniju, uvijek mi bude nekako bezukusna, moraću da probam ovako.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Probaj. Lako se pravi i mislim da je ukusna.

      Po meni samo jedna stvar čini jelo ukusnim ili bezukusnim. SO! U jelo možete staviti najaromatičnije začine ali ako ga ne posolite možete sa njim da se slikate. Zar ne?

      Избриши