Ili vafle, ili vafli... Ma, galete. Za osam ovih velikih:
- kesica kvasca
- 100-ak grama šećera
- 250 ml mleka
- 350-400 grama brašna
- 4 jajeta
- prstohvat soli
- kora od jednog limuna (sitno narendana i to samo površinski, žuti deo)
- 150 grama maslaca
Vreme pripreme: oko 2 sata (spremaju se brzo ali testu treba vremena da poraste).
Težina: srednje-teško.
Izmešamo kvasac, jednu kašiki šećera i 5-6 kašika mleka, pa ostavimo 15 minuta. U pogodnu činiju stavimo brašno, dodamo jaja, so, limunovu koru i prethodno rastopljen maslac. Dodamo zagrejano mleko i prethodno pripremljen kvasac. Dobro promešamo i ostavimo 1 sat da naraste. Peći u onom tosteru za galete. Malo ga prethodno premažite maslacem i kutlačom sipate testo.
Nama su ispali nekako mekani. To i nije loše jer mogu da se saviju kao palačinke. Pa ih možemo poslužiti sa bilo čime u sredini. Ja sam se odlučio za bananu, krupno naseckan pečeni lešnik i malo cimeta. Može i sa višnjom. Ili recimo, sa malo ređe skuvanim pudingom od vanile i listićima badema. Ili...
By Brankica Mladenović
Нема коментара:
Постави коментар