недеља, 27. мај 2012.

Kung pao piletina





























Za dve osobe:
  • dva parčeta pilećeg belog mesa iseckana na kockice srednje veličine (marinirana 30-ak minuta u mešavini: 1 supena kašika soja sosa, supena kašika belog vina, supena kašika susamovog ulja, ravna kašičica skroba i 2-3 kašike vode)
  • ulje za prženje
  • jedna vezica mladog crnog luka - iseckana na parčiće dužine oko 2cm
  • dva čena belog luka
  • 5-6 suvih crvenih ljutih papričica (facing heaven papper)
  • šaka kikirikija (pečen, bez ljuske)
  • kašika soja sosa
  • kašika nekog čili sosa (Tabasko ili neka jeftinija varijanta)
  • kašičica sirćeta
  • kašičica braon šećera
  • kašika belog vina


Vreme pripreme: oko 20 minut (plus 30 za mariniranje piletine).
Težina: srednje teško.

Pileće belo iseći na krupnije kocke. Napraviti marinadu od jedne supene kašike soja sosa, supene kašike belog vina i susamovog ulja. Dodati i ravnu kašičicu skroba umešanu u malo vode (možda dve supene kašike). Piletinu marinirati oko 30 minuta.

Izvaditi piletinu iz marinade i kratko pržiti u voku na jakoj vatri. Dodati mladi crni luk, dva čena belog luka, ljute papričice (postoje one koje se gaje u kući i rastu prema gore, a imaju vrlo lep engleski naziv - facing heaven papper), kikiriki. Kratko propržiti. Na kraju preliti ostatkom marinade u koju ste dodali još: kašiku soja sosa, dve kašike nekog čili sosa, kašičicu sirćeta, kašičicu braon šećera, kašiku belog vina, eventualno još pola kašičice gustina (skroba).

Jelo treba da bude jako ljuto.

Inače ovo sam spremao posle jedne od epizoda moje omiljena serije - Seinfeld, u kojoj moj omiljeni lik - George Constanza, jede Kung pao piletinu, posle čega se ceo dan preznojava i crveni u licu...


Нема коментара:

Постави коментар