субота, 2. март 2013.

Škampi u kokosovom mleku


























Shrimps in green curry and coconut milk. English translation at the bottom of the page. 

Škampi u zelenoj kari pasti i kokosu. Ovo sam pravio više puta i nikako da uslikam kako treba. Ni sada nisam oduševljen. Probaću da "izfotošopiram" ovaj pirinač...  Za zelenu kari pastu trebaće vam:

  • šaka svežeg lista korijandera
  • veza mladog luka - zeleni deo
  • dve kašike narendanog svežeg djumbira
  • jedna zelena ljuta papričica
  • malo soli
  • kašičica semenki korijandera
  • kašičica kumina
  • pola kašičice narendanog muskatnog oraha
  • kašika soja sosa ili fish sosa (ili i jedno i drugo)
  • limunska trava - jedan struk, sitno iseckan (Ja koristim sušenu limunsku travu, narendanu. Jedna kašičica)
  • sok od pola limete
Ovo sve treba da se dobro izlupa u avanu. Ili najbolje sve zeleno u avan a semenke u mlin. Pa izmešate i dodate soja sos i limetu. Trebaće vam recimo puna kašika ove paste po osobi.
  • škampi (200 grama po osobi)
  • kokosovo mleko (Iz konzerve, recimo konzerva od 200ml za 4 osobe. Ja sam svoje ovaj put napravio. Narendate kokos. Prelijete vrelom vodom. Ostavite 30-ak minuta i procedite. Nisam probao ali kladim se da može i sa onim kokosom za kolače.)
  • malo susamovog ulja (ili ulja od kikirikija, po ukusu)
Vreme pripreme: 30-ak minuta za ove početne pripreme i 10-ak minuta za samo jelo.
Težina: srednje teško.

Dobro zagrejete vok. Sipate malo ulja. Pet minuta pržite škampe na jakoj vatri. Dodate kari pastu. Zaboravio sam da napomenem da je možete kupiti u radnji zajedno sa kokosovim mlekom, npr. u Merkatoru; onda je ovo najlakši-najatraktivniji  recept na svetu. Pržite još dva minuta. Onda dodate kokosovo mleko i ostavite da ukrčka 10-ak minuta.  Ako vam se učini da je retko može se dodatno zgusnuti sa malo gustina razmućenog u pola šolje vode.



Shrimps in green curry and coconut milk


For green curry paste check my older post. http://blog-chef.blogspot.com/2012/04/teletina-u-kokosovom-mleku.html. You can buy it along with coconut milk, which would make this recipe the easiest one.

In wok fry shrimps for 5 minute. Add green curry and fry for another 2-3 minutes. Add coconut milk. Let it simmer for 10 minutes.