Kao babino. Za dve osobe:
- šolja brašna (ona od 250ml)
- jedno jaje
- prstohvat soli
- 50-100 ml vode
- glavica crnog luka
- jedan veći krompir
- malo ulja
- još malo soli i bibera
- još oko 1,5 l vode za kuvanje testa i krompira
Vreme pripreme: oko 1h.
Težina: komplikovano (ali jeftino i vredi ako se sprema za više osoba).
Ovo mi je jedno od omiljenjih jela iz detinjstva. Sirotinjsko vojvođansko jelo. Spremao sam ga više puta kao student. Idealno kad ostanete bez para. Ranije ni jeje nisam stavljao. Ali sad sam doktor. Ima se.
U veću šerpu naspete vodu, dodate dobar prstohvat soli; oljušten i na kockice naseckan krompir. Neka vri, a vi za to vreme:
Umesite testo od brašna, jaja, malo vode i soli. Čvrsto testo koje se ne lepi. Mesite ga 20-ak minuta. Razvučete testo na debljinu od 3-4 mm i naseckate ga na kvdratiće ili rombove ili ga jednostavno iskidate rukama. Ubacite u vodu sa krompirom. Neka se kuva 15-ak minuta. Neka vri, a vi za to vreme:
U većem tiganju na malo ulja propržite krupnije naseckan crni luk. Neka dobije zlatno žutu boju. Skuvano testo i krompir procedite, pa ubacite u tiganj preko luka. Sačuvajte dve kutlače vode od kuvanja testa, pa njima prelite testo i luk. Neka krčka još 10 minuta, a vi za to vreme:
Opalite 'ladno pivo...