Posno predjelo za 4 osobe:
- pakovanje šampinjona (Ili još bolje 2-3 vrste pečuraka u toj količini. Oko pola kilograma.)
- oko pola litre bujona od povrća (Sipate u šerpu pola litre vode, pustite da provri i ubacite jednu kocku za supu. Može da bude pileća ili juneća. Ovo je pravljeno u vreme nekog posta. Znači od povrća.)
- dve kašike brašna (Kad se bujon ohladi ubacite dve kašike brašna i dobro promešajte da nema grudvica.)
- šaka sitno seckanog praziluka
- manja glavica crnog luka, sitno naseckana
- 2-3 čena belog luka, sitno naseckana
- kašika samlevenih sušenih vrganja (To sam sam napravio u blenderu. Uz vrganje sam stavio i morsku so i to tako čuvam u teglici kao začin.)
- pla kašičice bibera
- pola kašičice samlavenih semenki korijandera
- kašika Worchestershire sosa
- 2-3 kašike ulja
- palenta je samo skuvana, prosuta na dasku za seckanje, poravnata odozgo oklagijom; i kad se malo ohladila iseckana na kocke
- malo svežeg peršuna za dekoraciju
Vreme pripreme: 30 minuta.
Težina: ništa lakše.
Na malo ulja kratko (5-6 minuta) pržite crni luk, praziluk i beli luk. Dodajte naseckane šampinjone (ili koje god druge pečurke da imate). Pržite još 10 minuta ili dok pečurke ne omekšaju. Nalijte bujonom sa rastvorenim brašnom. Smanjite temperaturu i ostavite da krčka još 10-ak minuta. Da dobije odgovarajuću gustinu. U međuvremenu dodajte ostale začine.
Ako ne postite, predlažem da dodate malo maslaca, neutralne pavlake i parmezan ili pekorino.