субота, 18. јануар 2014.

Ragu od pečuraka


























Posno predjelo za 4 osobe:

  • pakovanje šampinjona (Ili još bolje 2-3 vrste pečuraka u toj količini. Oko pola kilograma.)
  • oko pola litre bujona od povrća (Sipate u šerpu pola litre vode, pustite da provri i ubacite jednu kocku za supu. Može da bude pileća ili juneća. Ovo je pravljeno u vreme nekog posta. Znači od povrća.)
  • dve kašike brašna (Kad se bujon ohladi ubacite dve kašike brašna i dobro promešajte da nema grudvica.)
  • šaka sitno seckanog praziluka
  • manja glavica crnog luka, sitno naseckana
  • 2-3 čena belog luka, sitno naseckana
  • kašika samlevenih sušenih vrganja (To sam sam napravio u blenderu. Uz vrganje sam stavio i morsku so i to tako čuvam u teglici kao začin.)
  • pla kašičice bibera
  • pola kašičice samlavenih semenki korijandera
  • kašika Worchestershire sosa
  • 2-3 kašike ulja
  • palenta je samo skuvana, prosuta na dasku za seckanje, poravnata odozgo oklagijom; i kad se malo ohladila iseckana na kocke
  • malo svežeg peršuna za dekoraciju


Vreme pripreme: 30 minuta.
Težina: ništa lakše.

Na malo ulja kratko (5-6 minuta) pržite crni luk, praziluk i beli luk. Dodajte naseckane šampinjone (ili koje god druge pečurke da imate). Pržite još 10 minuta ili dok pečurke ne omekšaju. Nalijte bujonom sa rastvorenim brašnom. Smanjite temperaturu i ostavite da krčka još 10-ak minuta. Da dobije odgovarajuću gustinu. U međuvremenu dodajte ostale začine.

Ako ne postite, predlažem da dodate malo maslaca, neutralne pavlake i parmezan ili pekorino.