Ovo sam osmislio za gostovanje na blogu Kuhinjske priče. Sjajan blog koji vam toplo preporučujem da posetite. Bez obzira da li vas interesuje kuća Keri Bredšo, divlji konji u Danskoj ili samo želite da ukradete neku od brojnih ideja za brze, lagane i zdrave obroke. Da ne pominjem sjajne fotografije i svakodnevne korisne savete. Posetite:
http://www.kuhinjskeprice.com
Za dve osobe:
http://www.kuhinjskeprice.com
Za dve osobe:
- dve pastrmke
- dva lepa krompira
- jedna šolja belog kukuruznog brašna
- prstohvat aleve paprike
- prstohvat belog luka u granulama
- so i biber po ukusu
- dve kašike svinjske masti
Vreme pripreme: 45 minuta.
Težina: srednje teško.
Pastrmke dobro posolimo i pobiberimo. Uvaljamo ih u belo kukuruzno brašno kojem smo dodali alevu papriku i beli luk u granulama. Pržimo u svinjskoj masti. Po 10 min sa obe strane. Ostavimo na papirni ubrus da se ocede od viška masti.
Krompir se ostavi u ljusci ili se oljušti. Probode se metalnim ražnjićem i onda seče na svakih 5 mm. Ražnjić služi da zaustavi nož kako krompir ne bi smo presekli do kraja. Stavio sam sliku. Posoli se.
Krompir pečemo na 200 stepeni C oko 30 minuta ili dok lako ne porumeni. Zatim mu dodamo po kašičicu svinjske masti i vratimo u rernu na još 10 minuta. Mast stavljam zbog ovog recepta inače može maslac, maslinovo ulje, začinsko bilje...
Prilog:
- maslačak (List i mladi još neotvoreni cvetovi. Jedan cvet za dekoraciju. Maslačak sam samo oprao i rasporedio po tanjiru. Nisam mu dodavao ništa jer sam spremio i lep preliv. Inače može da se začini solju, biberom, sirćetom ili limunovim sokom, uljem i belim lukom...)
- dosta sveže majčine dušice
- svež peršun
- jedan mladi beli luk
- sok od jednog limuna
- 4-5 kašika devičanskog maslinovog ulja
- malo soli i bibera
Sastojke sam usitnio nožem. Dodatno izlupao u avanu i dodao so, biber, sok od limuna i maslinovo ulje. Prelio sam preko svega u tanjiru.