петак, 5. јул 2013.

Sogan dolma


Soğan dolması. English translation is at the bottom of this page.

Evo jednog jela čije će vam spremanje  oduzeti celo prepodne. Meni sa jednim pivom pre i jednim posle ručka, slikanjem svega, spavanjem posle ručka, sređivanjem fotografija i pisanjem ovog posta - ode ceo dan. Lep dan!

Za 4-6 osoba:
  • 6 velikih glavica crnog luka
  • pola kilograma mlevene junetine
  • 4-5 kašika paradajz pirea
  • kašičica slatke aleve paprike
  • kašičica ljute tucane aleve paprike
  • pola kašičice mlevenog korijandera
  • pola kašičice kumina (Oprezno sa kuminom. Vrlo je jak. Ja sam hteo da mi on dominira u jelu. Pročitao sam više recepata za sogan dolme. U bosanskim nema previše začina: so, biber, biljni začin i aleva paprika. U turskim ima mnogo više začina: sumac, kumin, origano, nana... Ja sam se odlučio za kumin i ispalo je sjajno. Druga ideja mi je bila - kašičica mlevenog kima. I to bi bilo dobro...)
  • pola kašičice mlevenog korijandera
  • kašika sušenog peršuna
  • malo sitno seckanog belog luka
  • so i biber po ukusu
  • litar i po vode sa pet kašika sirćeta za kuvanje luka
  • jedan paradajz
  • malo svežeg origana
  • 10-ak čenova belog luka
  • jedno jaje
  • oko 150 grama skuvanog pirinča
  • oko 400 ml dobrog goveđeg bujona


Vreme pripreme: oko 2 sata.
Težina: zahtevno.




Luk oljuštite pa odsečete jedan kraj, samo malo. Na tome će da stoji. Onda isečete i drugi kraj nešto dalje od sredine. Biće malo teže odvojiti delove ali će biti lepšeg oblika. Ostatak sitno naseckate pa koristite za nadev.

Ako nađete drugačiji luk, onako izdužen, odsecite mu oba kraja i onda ga presecite po sredini. Dobijete dva dela od kojih ćete lako odvojiti lukovice. Ovoga sam se kasno setio. Deluje mi kao bolja ideja.

Kako god, sada ubacite luk u kipuću vodu sa malo sirćeta. Kuvajte 10-15 minuta. Ohladite pod mlazom hladne vode i odvojite lukovice.

Sve od luka što ne iskoristite, iseckajte sitno i propržite na malo ulja. Dodajte meso, paradajz pire i začine. Pržite dok meso ne promeni boju. Petnaestak minuta. Kad se malo ohladi dodajte jaje i pirinač. Dobro promešajte pa napunite lukovice.

Poređajte ih u zemljanoj posudi za pečenje. Može u jednom redu. Ja sam ih poređao u dva reda odvojena kolutovima paradajza. Između sam ubacio cele čenove belog luka i malo svažeg origana. 

Zalijete bujonom, poklopite i krčkate na 190 stepeni C jedan sat. Onda otklopite i zapačeta 10-ak minuta na 220 stepeni C. Ja sam tad dodao i ove poklopce od luka, ali oni su samo za slikanje.




Soğan dolması
For 4-6 people:

  • 6 large onion
  • one pound of ground beef
  • 4-5 tbsp tomato puree
  • teaspoon sweet paprika
  • teaspoon crushed hot red pepper
  • half a teaspoon of ground coriander
  • half a teaspoon of cumin 
  • half a teaspoon of ground coriander
  • tablespoon dried parsley
  • some finely chopped garlic
  • salt and pepper to taste
  • pints of water with five tablespoons of vinegar for cooking onions
  • one tomato
  • some fresh oregano
  • about 10 cloves of garlic
  • one egg
  • 150 grams of cooked rice
  • 400 ml good beef broth


Cooking time: 2h.


Peel the onions and cut off one end, just a little. Then cut the other end just near the "Equator". It will be a little difficult to separate the parts but you'll get nicer shapes. The rest of the onions chop and use for stuffing.



Put the onions into the boiling water with a little vinegar. Cook for 10-15 minutes. Cool under a cold water and separate all the layers.



All of the ports you do not use it, chop finely and fry in a little oil. Add meat, tomato paste and spices. Fry until the meat changes color. Fifteen minutes. When slightly cooled add the egg and rice. Mix well and fill the onion parts.




Put them into a crock pot for cooking. In a single line. I have them lined up in two rows separated by rings of tomatoes. Between I put the whole garlic cloves a and little fresh oregano.



Add some beef broth, cover and boiled at 190 C for one hour. Then uncover and finish for 10 minutes at 220 C.