Za 6 osoba:
- 6 pastrmki
- 3 limuna
- šaka maslina
- dva crvena luka
- 12 čenova belog luka
- 2-3 šargarepa
- 20-ak kašika maslinovog ulja
- so i biber po ukusu
- struk praziluka
- vezica peršuna
- mogu i šampinjoni, celer, kapar... po vašem izboru
- još neki začin... po vašem ukusu
Vreme pripreme: oko 1 sat (peku se oko 25 minuta).
Težina: lako.
Pastrmke dobro operite i osušite papirnim ubrusom. Posolite i pobiberite. Svaku pastrmku napunite mešavinom sitno seckanog belog luka i peršuna. U svaku stavite po tri kolutova limuna. Za svaku pastrmku odrežite (pocepajte) komad papira za pečenje u rerni (dovoljno velik da možete lep hermetički da zamotate pastrmku). Papire poređate po stolu. Na svaki papir stavite na kolutove naseckan crveni luka (i na listiće naseckane šampinjone). Preko toga stavite pastrmke. Prelijeta sa malo limunovog soka i sa po 3-4 kašike maslinovog ulja. Dodate po tri četiri masline. Dodate još neki začin (npr ruzmarin ili majčinu dušicu). Dodate na prutiće naseckanu šargarepu.
Sada samo pažljivo zamotate svaku pastrmku. Najbolje da ih srolate pa savijete krajeve ispod ribe. Poređate po tepsiji.
Pečete u rerni na 200 stepeni C. Oko 25-30 minuta. Pino Grigio je legao kao budali šamar.