уторак, 13. мај 2014.

Humus


























Znam da je ovo jedno od omiljenih vegetarijanskih jela. Verovatno će reći da sam preterao sa jagnjetinom, ali meni su ga ovakvog poslužili u restoranu. Humus je bio bljutav a jagnjetina (ovčetina) hladna. Da ne kažem - bajato. Konobar je pokušavao da me upozori tri puta mi nudeći svežu ribu ili džambo škampe. Vukao me i do frižidera da ih vidim. Greškom sam se odlučio za humus. Sad pokušavam da popravim utisak o njemu... I dalje nisam oduševljen. Tatina jagnjetina je sjajna, naravno. Potrebno za dve osobe:

  • jagnjetina (Ovo je obično jagnjeće pečenje preostalo od nedeljnog ručka. Da je ostalo više Old-chef bi ga stavio u đuveč. Ovako ostalo je meni da se igram. Samo je naseckana na sitne komadiće, začinjena dobrim prstohvatom garam masale i podgrejana u mikrotalasnoj. Humus se naravno jede i bez mesa. A može i pileća šavarma koju sam spremao pre neki dan. Da se vratim na jagnjetinu - u nedelju je posluženo pečenje, ostaci servirani juče uz humus, a sutra za doručak, od moče - zlatiborska komplet lepinja. Potpuno iskorišćeno.)
  • 200 grama skuvanih leblebija (Potope se u vodi veče pre, pa sutra kuvaju jedno dva sata. Mogu se kupiti skuvane u konzervi. Može se napraviti i sa belim pasuljem iz konzerve.)
  • dve velike kašike tahini paste
  • sok od pola limuna
  • dva čena belog luka
  • so
  • biber
  • kašičica mlevenog kima (Moj omiljeni začin. Izlupao sam ga u avanu, dodao u humus i ostavio malo za kraj - preko svega u tanjiru.)
  • malo ljute aleve paprike (Ja sam kupio onu dimljenu i oduševljen sam.)


Vreme pripreme: 10 minuta (ili 24h ako se zanosite kuvanjem leblebije).
Težina: lako (osim ako se zanosite kuvanjem leblebije).

Jednostavno svi sastojci za humus idu u blender. Zzz..zzz...z.zz...