Beli đuveč. Ovede poznatiji kao bela đuvečka. Pravi se bez aleve parike. Obično ga spremamo sa ostacima jagnjećeg pečenja. Tako mi se čini najbolji. Pošto se ostaci jagnjećeg pečenja ne nalaze u kući svaki dan, predložiću još jednu mogućnost koja se meni jako sviđa. Uzmite goveđi rep, isecite ga popreko, dinstajte ga sa malo vode, poklopljenog 2-3 sata i onda od njega napravite ovakav đuveč. Ostavite komade tako sa kostima, biće "slađe". Potrebno.
- kilogram mesa (Kao što rekoh, ovo je jagnjeće pečenje od juče. Predložio sam i dobro izdinstan goveđi rep.)
- dve kašike ulja
- dve srednje glavice crnog luka, sitno iseckane
- dva čena belog luka, sitno iseckana
- so, biber i biljni začin po ukusu
- dve šake spanaća (Može blitva, zelje ili nešto slično zeleno. Ovde beremo neku vrstu zelja koju zovemo štavinjak. E, može to.)
- šolja pirinča
- dve i po šolje vode
- lepo bi bilo ako je ostalo 5-6 kašika moče od pečenje (Ili malo safta iz šerpe u kojoj su se dinsatli repovi.)
Vreme pripreme: 1 sat.
Težina: srednje teško.
U tiganju na malo ulja propržite crni luk. Kad postane staklasto providan dodajte beli luk, so, biber, biljni začin i pirinač. Pržite još 5-10 minuta na srednjoj temperaturi, uz mešanje. Sada sve to prebacite u zemljanu posudu za pečenje u rerni. Izmešajte sa spanaćem. Utisnite u pirinači i komade mesa. dodajte moču od pečenja. Zalijte vodom. Dve i po šolje vode na šolju pirinča - nema greške. Ubacite u rernu na 180 stepeni C. Neka krčka 1 sat. Ili dok pirinač ne upije svu vodu a po površini u se uhvati korica.