уторак, 11. март 2014.

Samose


























Za 8 ovakvih (recimo 4 osobe):

  • 250 grama mekog brašna
  • 50 grama maslaca
  • prstohvat soli
  • 50-ak ml vode
  • 150 grama mlevene junetine
  • šaka smrznutog graška
  • jedna glavica sitno seckanog crnog luka
  • jedna sitno seckana zelena ljuta papričica
  • kašičica narendanog svežeg đumbira
  • kašika soka od limet
  • prstohvat mlevenog korijandera
  • prstohvat čilja u prahu
  • prstohvat bibera
  • prstohvat soli
  • kašika kokosovog brašna
  • kašika sitno seckanog svežeg korijandera
  • kašika ulja


Vreme pripreme: oko 1h.
Težina: zahtevno.

Izmešajte brašno i so. Ubacite maslac i dobro umešajte, dok se brašno potpuno ne prožme sa maslacem. Sada polako dodajete vodu i umesite testo. Srolajte ga u neku cilindričnu formu, pa secite na pola, pa na pola, pa na pola. Dobijete osam jednakih delova. Od svakog napravite kuglicu. Svaku kuglicu na pobrašnjenoj radnoj površini, oklagijom istanjite u krug širine oko 10 cm.

Na malo ulja propržite crni luk. Dodate meso, pa pržite još 10-ak minuta na srednjoj temperaturi. Sada dodate grašak i sve ostale sastojke. Pržite još 5-10 minuta na niskoj temperaturi, da se sve lepo sjedini.

Dobijenu smesu podelite na 8 delova. To je otprilike 8 punih kašika. 

Na svaki komad testa stavite po kašiku  fila. Ivice testa navlažite vodom, preklopite i pritisnete da se slepe. Malo ukrasite ivice viljuškom. 

Dobijene samose pržite u dosta vrelog ulja. Dok lepo ne porumene. 


Naravno nadev može biti bilo kakav. Razmišljam: mleveno meso, malo rendanog krompira, crni luk, biljni začin i biber. Razmišljam: malo crnog luka, dve vrste pečuraka, biljni začin, biber...Piletina sa mediteranskim začinima...Mocarela...