Veal medallions in chocolate sauce. English translation at the bottom of this page. Odmah da se ogradim, ovo je sos od crnog vina, sa samo malo kakaoa i kockom-dve crne čokolade. Slan je i ljuto-biberast; aroma crnog vina dominira nad čokoladom. Potrebno za 4 osobe:
- teleći medaljoni, recimo po dva ili tri parčeta po osobi
- so, biber i maslinovo ulje
- dve glavice crnog luka
- 3-4 čena belog luka
- jedna šargarepa seckana na kockice
- 2-3 crvene ljute papričice, grubo naseckane, sa semenkama
- kašičica kakaoa
- kašičica bibera u zrnu
- pola kašičice mlevenog bibera
- kašičica slatke aleve paprike
- čaša crnog vina
- 350 ml jakog goveđeg bujona (od kocke za 500 ml supe)
- kašičica brašna
- pančeta (Najbolje ona vakumirana, u tenkim parčićima dugim 10-ak cm, bez kožice. Zlatiborac.)
- dve šake smrznute boranije
Vreme pripreme: oko 90 minuta.
Težina: srednje-teško.
Najpre pripremiti medaljone. Ukloniti opnu i žilice, lako ih izlupati kuvarskim čekićem, posoliti, pobiberiti i preliti sa malo maslinovog ulja. Neka stoje ovako dok spremamo ostalo. Ovako kad ih pogledam pomislim na još 10-recepata. Mogao bih, recimo, da ih bacim na roštilj, 10-ak minuta sa obe strane. I da ih pojedem direktno sa roštilja. Neki drugi put.
U tiganju, na malo maslinovog ulja, propržimo malo sitno seckanog crnog luka. Dodamo naseckani beli luk, šargarepu, ljutu papričicu, kakao, biber u zrnu, mleveni biber, alevu papriku. Sve to pržimo još 5 minuta. Nalijemo vinom i goveđim bujonom. Smanjimo tempereturu na minimum i ostavimo da se krčka. Dvadesetak minuta. Ispalo taman da kupim boraniju.
Smrznuta boranija. Kuvana 10-ak minuta, pa ohlađena u hladnoj vodi i proceđena. Po četiri pet komadića boranije uvijete u slaninicu. Nanižete po tri ovakve rolnice na ražnjić. Može čačakalica ili ako imate ove metalne.
Sad pržimo. Najpre medaljone. Po 10-ak minuta sa obe strane. Da lepo porumene. Izvadimo iz tiganja i odložimo na kratko.
U istom tiganju zatim pržimo ražnjiće od slaninice i boranije. I meso i slaninica će da puste malo sokova koji će kasnije da odu u sos. Videćete.
Izvadimo i ražnjiće, a u masnoći koja je preostala u tiganju, propržimo kašičicu brašna. Dok dobije žućkasto-braon boju; jedno 5 minuta. Sada procedimo tečnost (onu sa vinom, bujonom, papričicom...) iz prvog tiganja, i polako je dodajemo u tiganj sa brašnom uz neprekidno intenzivno mešanje. Ovo mešanje nisam mogao da uslikam jer imam samo dve ruke. Ali sam uslikao brašno. Kad sve umutite u lep sos, dodajte kockicu ili dve dobre crne čokolade. Mešajte dok se ne rastopi. Po potrebi dodajte još malo vode. Računajte na to da u sos treba da vratite medaljone i da sve treba da krčka još 10-15 minuta.
U tiganju, na malo maslinovog ulja, propržimo malo sitno seckanog crnog luka. Dodamo naseckani beli luk, šargarepu, ljutu papričicu, kakao, biber u zrnu, mleveni biber, alevu papriku. Sve to pržimo još 5 minuta. Nalijemo vinom i goveđim bujonom. Smanjimo tempereturu na minimum i ostavimo da se krčka. Dvadesetak minuta. Ispalo taman da kupim boraniju.
Smrznuta boranija. Kuvana 10-ak minuta, pa ohlađena u hladnoj vodi i proceđena. Po četiri pet komadića boranije uvijete u slaninicu. Nanižete po tri ovakve rolnice na ražnjić. Može čačakalica ili ako imate ove metalne.
Sad pržimo. Najpre medaljone. Po 10-ak minuta sa obe strane. Da lepo porumene. Izvadimo iz tiganja i odložimo na kratko.
U istom tiganju zatim pržimo ražnjiće od slaninice i boranije. I meso i slaninica će da puste malo sokova koji će kasnije da odu u sos. Videćete.
Izvadimo i ražnjiće, a u masnoći koja je preostala u tiganju, propržimo kašičicu brašna. Dok dobije žućkasto-braon boju; jedno 5 minuta. Sada procedimo tečnost (onu sa vinom, bujonom, papričicom...) iz prvog tiganja, i polako je dodajemo u tiganj sa brašnom uz neprekidno intenzivno mešanje. Ovo mešanje nisam mogao da uslikam jer imam samo dve ruke. Ali sam uslikao brašno. Kad sve umutite u lep sos, dodajte kockicu ili dve dobre crne čokolade. Mešajte dok se ne rastopi. Po potrebi dodajte još malo vode. Računajte na to da u sos treba da vratite medaljone i da sve treba da krčka još 10-15 minuta.
Veal medallions in chocolate sauce
Serves for 4:
- veal medallions, say two or three pieces per person
- salt, pepper and olive oil
- two onions, roughly chopped
- 3-4 cloves of garlic, roughly chopped
- one carrot, chopped into cubes
- 2-3 red chili peppers, roughly chopped, with seeds
- teaspoon of cocoa
- teaspoon of black peppercorns
- half a teaspoon of ground red pepper
- teaspoon sweet paprika
- glass of red wine
- 350 ml of strong beef broth
- teaspoon of flour
- pancetta
- little bit of cooked green beans
Preparation time: 90 minutes.
Weight: moderate.
First, prepare veal medallions. Season them
with salt, pepper and olive oil. Live them for a while.
In a little olive oil, simmer: onion,
garlic, carrot, chili pepper, sweet paprika, peppercorns, ground pepper and
cocoa. For 10 minutes. Then pour in some red wine and beef broth. Simmer for 20
minutes.
Meanwhile, prepare your green bean and
pancetta kebabs (like on my pictures).
Now, in a very hot pan, grill your
medallions. Bothe sides for 5 minutes. Take them out and grill kebabs. Bothe
sides for 5 minute. Take them out.
In the same pan, in oil that is left, fry
one teaspoon of white flour, until golden-brown.
Drain the liquid from the first pan. Pour
it slowly over the flour in the second pan. Stir vigorously to make a sauce.
Put in some black chocolate and let it melt. Now, put back the medallions and
let it simmer for 10 minutes.
Serve with green bean and pancetta kebabs.