понедељак, 9. април 2012.

Škarpina


























Za četiri osobe potrebno:

  • 4 veća komada škarpine (oguliti kožu, crvena-debela i za ovaj način pripreme nepotrebna)
  • so
  • oko 200 grama mešavine belog brašna i kukuruznog brašna, sa biberom, alevom paprikom, biljnim začinom...)
  • 6-7 kašika maslinovog ulja


Za prilog:

  • 3-4 krompira (iseckanih na kockice)
  • veza blitve grubo naseckana


Salata:

  • zelena salata iseckana na trake
  • rotkvice  iseckane na listiće
  • pola limuna - lepo oguljena kora, očišćen pa naseckan na sitne kockice


Preliv 

  • 3-4 kašike maslinovog ulja
  • sok od pola limuna
  • dva čena belog luka - sitno naseckana
  • sitno seckan svež peršun
  • so i biber



Škarpinu očistiti, oguliti joj kožu. Zaseći je na svaka dva cm. Posoliti. Uvaljati u smešu od brašna, kao kod - vlasinskog grgeča (belo brašno, kukuruzno brašno, biber, biljni začin, čili ...). Pržiti lagano, sa svih strana.

Poslužiti na krompiru i blitvi, kuvanim u slanoj vodi. Za prilog dodati još i zelenu salatu - naseckanu na trake, kockice limuna, naseckane rotkvice; sa limunovim sokom. 

Izmešati malo devičanskog maslinovog ulja, limunov sok, sitno seckan peršun i beli luk; so i biber. Dobijenim sosom preliti ribu, krompir & blitvu, zelenu salatu... sve u tanjiru.