Za četiri osobe potrebno:
- 4 veća komada škarpine (oguliti kožu, crvena-debela i za ovaj način pripreme nepotrebna)
- so
- oko 200 grama mešavine belog brašna i kukuruznog brašna, sa biberom, alevom paprikom, biljnim začinom...)
- 6-7 kašika maslinovog ulja
Za prilog:
- 3-4 krompira (iseckanih na kockice)
- veza blitve grubo naseckana
Salata:
- zelena salata iseckana na trake
- rotkvice iseckane na listiće
- pola limuna - lepo oguljena kora, očišćen pa naseckan na sitne kockice
Preliv
- 3-4 kašike maslinovog ulja
- sok od pola limuna
- dva čena belog luka - sitno naseckana
- sitno seckan svež peršun
- so i biber
Škarpinu očistiti, oguliti joj kožu. Zaseći je na svaka dva cm. Posoliti. Uvaljati u smešu od brašna, kao kod - vlasinskog grgeča (belo brašno, kukuruzno brašno, biber, biljni začin, čili ...). Pržiti lagano, sa svih strana.
Poslužiti na krompiru i blitvi, kuvanim u slanoj vodi. Za prilog dodati još i zelenu salatu - naseckanu na trake, kockice limuna, naseckane rotkvice; sa limunovim sokom.
Izmešati malo devičanskog maslinovog ulja, limunov sok, sitno seckan peršun i beli luk; so i biber. Dobijenim sosom preliti ribu, krompir & blitvu, zelenu salatu... sve u tanjiru.