недеља, 14. април 2013.

Svinjski vrat 2


























Mislim, nije ništa posebno. Ispekao sam svinjski vrat (vratne kremenadle) na roštilju. Neki bi rekli da to mogu i deca da naprave. I bili bi u pravu. 

Pišem ovaj post jer mi se sviđa slika malog majstora roštilja, dole. A hoću i da predstavim "Dry Rub". To vam je mešavina kojom Amerikanci začine (istrljaju) rebarca pre pečenja. Ja sam naleteo na recept kada sam spremao rebarca. Višestruko nagrađivani teksaški recept. Spremao sam ih više puta i stvarno su sjajna. Nažalost to je bilo pre mog blogovanja, pa nemam fotografiju. Spremaću ih opet čim nađem dobra. Inače recept je dosta komplikovan jer se rebarca prvo istrljaju pomenutom smesom, pa stoje preko noći u frižideru, pa se onda peku u rerni - par sati pod folijom, pa najzad na roštilju sa dosta dima, gde se premazuju jednim paradajz sosom, koji se prethodno krčka par sati...

Za sad evo nešto jednostavnije. Dry Rub:

  • kašičica samlevenog kima
  • kašičica samlevenog korijandera
  • kašičica slatke aleve paprike
  • kašičica kajenskog bibera (sitne ljute aleve parike, čilija...)
  • kašičica samlevenog crnog bibera
  • kašičica samlevenog belog bibera
  • kašičica braon šećera
  • kašičica belog luka u granulama
  • dve kašičice soli


Trebaće vam još:

  • dve vratne kremenadle po osobi
  • malo pomfrita i mladog luka


Vreme pripreme: 30-ak minuta (plus još toliko za mariniranje).
Težina: lako.

Jednostavno izmešate sve gore pomenute sastojke. Otprilike dovoljno za 4 kremenadle. Računam pola kašičice soli po kremenadli, možda neko voli više ili manje. Dobro istrljate svaku kremenadlu i ostavite ih da stoje 30-ak minuta (svakako mogu da stoje i celu noć). Pečete na roštilju. Po 10-ak minuta sa obe strane. Ne mučite ih previše.




Možda neko želi da svinjski vrat spremi u kesi za pečenje u rerni. Evo recepta: http://blog-chef.blogspot.com/2013/02/svinjski-vrat-slatki-krompir.html