Zet je Australijanac koji živi u Londonu. So...
Za 6 osoba.
Jorkširski puding:
- dva jaja
- dve kašika brašna
- 4 kašike mleka
- prstohvat soli
- 6 kašika ulja (ne znam gde mi je šesti puding na slici)
Sos od crnog piva:
- 20 grama maslaca
- još kašika brašna
- čaša crnog piva
- 4-5 kašika safta od pečenja
- so i biber po ukusu
Pečenje:
- komad svinjetine od buta - 2kg
- 4-5 kiselih krastavčića
- 5-6 čenova belog luka
- 20-ak zrnaca bibera
- 5 kašika senfa
- kašika krupno mlevenog bibera
- 200 grama dimljene slanine - isečena na tanke dugačke parčiće
- još čaša piva
Jabuke
- 20 grama maslaca
- dve jabuke
- čašica viskija
- malo limunovog soka
- so, biber i malo cimeta
- koja kap balsamskog sirćeta
Jorkširski puding: Dobro izmutiti dva jaja i otprilike isto tolike količine brašna i mleka. Dodati malo soli. Ostaviti da stoji 30-ak minuta. Zagrejati rernu na 230 stepeni C, a u rerni zagrejati posudu za pečenje mafina (kao tepsija samo sa rupama) u koju ste prethodno sipali ulje i malo masti od pečenja. U vrelu posudu, u svaku rupu, sipati po mala smese od brašna, jaja i mleka. Imajte u vidu da će "testo" da poraste skoro 10 puta. Vratiti u rernu i peći 20-ak minuta.
Sos od crnog piva: Na puteru propržiti kašiku brašna. Dodati čašu crnog piva uz neprekidno intenzivno mešanje. Ostalo popiti. Dobro promešati pa dodati saft od pečenja. Kuvati do željene gustine pa preliti preko pudinga i pečenja.
Pečenje: Ovde tradicionalnu englesku goveđu pečenicu menjamo fenomenalnim svinjskim butom po receptu Vokija Kostića. Dakle, svinjski but... posoliti, vrhom noža napraviti 10-ak udubljenja u koje stavite: na prutiće seckanu, šargarepu i kiseli krastavčić, čen belog luka i nekoliko zrna bibera. Ceo komad mesa premazati senfom. Šnite dimljene slanine sa obe strane uvaljati u biber pa nalepiti preko senfa. Staviti u sud za pečenje, podliti sa čašom piva. Ostalo popiti. Poklopiti pa peći sat i po na 220 stepeni C. Skloniti poklopac pa peći još oko 1 sat.
Jabuke: Iseći na kriške pa peći na puteru, na gril tiganju. Kad porumene preliti časicom viskija i zapaliti. Dodati malo limunovog soka, malo soli i bibera i malo cimeta. Možda malo balsamskog sirćeta (valjda se tako kaže).
So... jabuke sa viskijem a pečenje i sos sa pivom. Odlično, obzirom da zet voli da kombinije pivo i viski.
Ja ću Glenfiddich, single malt, 12 godina star. Doneo zet.