четвртак, 7. јун 2012.

Svinjski file & domaći čips




























Potrebno:

  • komad svinjskog filea
  • malo soli i bibera
  • 50-ak grama maslaca
  • malo neutralne pavlake
  • par krompira
  • malo šampinjona


Vreme pripreme: oko 40 minuta.
Težina: lako.



Svinjski file iseći uzduž, pa popreko. Da dobijete 4 lepa parčeta. Salt & Papper. Ispeći na puteru, na gril tiganju. Izvaditi. U tiganj dodati još malo putera, pa propržiti i šampinjone. Salt & Papper. Kad izvadite i šampinjone u tiganj dodate pola čaše vode, pa pustite da provri, da se ostatak od putera, mesa i šampinjona odlepi sa dna tiganja. Zatim u to dodajte malo neutralne pavlake i možda još malo putera - i to je sos. 

U drugi tiganj, najbolje teflonski, sipati ulje, dodati prstohvat šećera, pa ispržiti čips od mladog krompira. Posoliti. Sve preliti sosom a zatim i sitno seckanim svežim peršunom (može i sušen, kao u lošijim kafanama - meni vrlo bliskim).

Piletina sa asparagusom



























Za dve osobe:

  • dva pileća filea (oko 300 grama)
  • 200 grama špargli (asparagusa) - iseckanih na štapiće sa kosim ivicama
  • 50-ak grama indijskog oraha
  • jedna veza mladog crnog luka - zeleni deo iseckan kao asparagus
  • 1 čen belog luka - sitno seckan
  • 2 kašičice narendanog svežeg đumbira
  • 1 sitno seckana ljuta papričica
  • 4-5 kašika soja sosa
  • 2 kašičice susamovog ulja
  • jedna kašika ojster sosa
  • pola kašičice gustina razmućenog u oko 100 ml vode


Vreme pripreme: oko 1 sat - seckanje + kuvanje.
Težina: lako.

Danas se kuvanje najzad isplatilo. Na račun je leglo 1000 dindži, za recept koji sam poslao u "Blic ženu". Još uvek smo u igri za veš mašinu, a zašto ne i 10 dana u Paraliji.

Nego, piletina sa asparagusom. Vok. Ulje. Pet minuta pržiti asparagus. Izvaditi. Kratko pržiti piletinu (belo). Vratiti asparagus, dodati krupno seckan zeleni deo mladog luka, sitno seckan čen belog luka, đumbir i zelenu ljutu papričicu, pa pržiti sve još par minuta. Dodati 4-5 kašika soja sosa, malo ulja od susama, kašiku sosa od ostriga. Može se poslužiti ovako ili se pred kraj kuvanja doda pola šolje vode sa pola kašike gustina i pusti da vri do željene gustine sosa.

I da, indijski orah.