петак, 30. новембар 2012.

Podvarak sa dimljenom ćuretinom





























Ili dimljena ćuretina na podvarku. Kako god. Za 4-6 osoba:

  • jedan veliki dimljeni ćureći batak (Ili dva, ili još bolje karabatak - nema onih sitnih, oštrih, duguljastih kostiju. Iseći na pogodne parčiće, recimo dva po osobi)
  • kiseo kupus - ribanac, iz radnje, jedno pakovanje
  • 1 ili 2 lovorova lista
  • kašika-dve svinjske masti
  • jedan struk praziluka, sitno naseckan
  • malo začina (so i biljni začin verovatno neće trebati jer je ovaj kupovni kupus dosta slan, ali zato prstohvat bibera i aleve paprike - uvek)
  • umesto priloga malo sveže rukole


Vreme pripreme: oko jedan i po sat.
Težina: srednje-teško.

U većoj šerpi, na svinjskoj masti, na tihoj vatri, dinstajte kupus i praziluk - jedno sat vremena.  Možda će trebati malo vode ili tečnosti iz kese sa kupusom; čisto da ne zagori i da ne morate stalno da mešate, ali krajnji proizvod ne treba da ima mnogo tečnosti, samo da bude sočan. U međuvremenu dodajte lovorov list, malo bibera i aleve paprike. Zatim to sve prebacite u zemljanu posudu za pečenje u rerni. Poređajte odozgo komade ćuretine. Malo ih utisnite u kupus. Zapecite u rerni, 30 minuta na 200 stepeni C.


By Predrag Mladenović
old-chef