субота, 13. октобар 2012.

Lazanje






















U nekoj emisiji na TV-u kuvari amateri su imali sat vremena da naprave lazanje. Sounds like a challenge.

Za 4 osobe.

Bolonjeze:

  • 250 grama mlevenog mesa
  • 150-200 ml soka od paradajza (ili paradajz pelata ili tako nečega)
  • 50 ml crnog vina
  • 2-3 kašike ulja
  • glavica crnog luka
  • 2-3 čena belog luka
  • prstohvat soli
  • prstohvat šećera
  • prstohvat bibera
  • prstohvat sušenog peršuna
  • malo sveže narendanog muskatnog oraha
Bešamel sa pečurkama:
  • 250 grama šampinjona iseckanih na kockice
  • 2-3 kašike ulja
  • velika kašika brašna (možda jedna i po)
  • oko 200 ml mleka
  • so i biber po ukusu
  • 20 grama maslaca
Plus:
  • pakovanje kora za lazanje (Pošto sam jurio sat vremena, uzeo sam one od svežeg testa, koje nije potrebno kuvati. Ako uzmete one drugačije, svaka ide u vrelu vodu na par minuta, pa se vadi i stavlja u posudu za pečenje... Pa onda sledeća... Puno vremena i nerava)
  • 200 grama kačkavalja
  • malo neutralne pavlake


Vreme pripreme: 1 sat i 9 minuta!!!
Težina: zahtevno.

Bolonjeze. Na jednoj ringli, u manjoj šerpi zagrejete ulje. Na njemu par minuta pržite sitnije seckan crni luk. Dodate mleveno meso i pržite dok ne promeni boju. Dodate paradajz, vino, so, biber, šećer i muskatni orah. Smanite ringlu na "keca" i ostavite tako.

Bešamel sa pečurkama. Na drugoj ringli, u manjoj šerpi, na maslacu propržite šampinjone. 10 minuta. Izvadite ih, a u šerpu dodate malo ulja i na njemu propržite brašno. Sada polako dodajete mleko i energično mešate. Koristite najbolje onu metalnu mutilicu za jaja. Po potrebi dodjte i malo vode. Vratite pečurke. Lepo promešajte i isključite obe ringle.

Oba sosa treba da su neke umerene gustine. Možda pre gusti, nego retki.

Uključimo rernu na 200 stepeni C.


Vatrostalnu posudu za pečenje premažemo maslacem. Stavimo jednu koru, a drugu po potrebi ukrojimo da lepo pokrijemo dno posude. Nanesemo bolonjeze sos. Stavimo drugu koru. Nanesemo bešamel. Stavimo treću koru... Ja sam stavio tri sloja bolonjeze sosa i dva sloja bešamela. Stavimo i poslednju koru. Narendamo preko dosta kačkavalja i prelijemo sa malo neutralne pavlake.


Pečemo u rerni 20-ak minuta. Rešetku pomerimo na donji nivo (ne pečemo na sredini jer će kačkavalj da porumeni ranije nego što treba i na kraju da izgori, a testo neće biti dobro skuvano).

To bi na kraju ovako izgledalo.




E, ali ako ne jurite rekord u brzini pripreme lazanja možete spremiti nešto drugačije. Inspirisano italijanskom zastavom. Premažete vatrostalnu posudu maslacem. Poređate jedan red kora za lazanje. Ukrojite ih da lepo prekriju dno. Premažete i njih sa malo maslaca, pa dodate još jedan dobro ukrojen red. 



Sada ide bolonjeze - jedan prst debljine. Pa opet dva dobro ukrojena sloja testa sa maslacem. 

Onda bešamel sa pečurkama - jedan prst. (I preko bolonjeze sosa i preko bešamela narendate malo kačkavalja i dodate koju kašiku rendanog parmezana.) 

Preko bešamela idu  još dva sloja testa sa maslacem, pa zeleni sloj, napravljen od blitve ili spanaća. Sitno iseckate blitvu (otprilike jednu onu vezicu), pržite je kratko na malo maslinovog ulja. Dodate kašiku brašna, pržite 5 minuta. Dodate čašu vode. Pustite da vri 10-ak minuta, da se zgusne. Možete ga dodatno popraviti štapnim mikserom. 

Preko ovog zelenog idu još dva sloja testa, pa dosta narendanog kačkavalja, parmezana i neutralne pavlake. 

Ovako izgleda na kraju. 



Odnosno, ovako izgleda kad se iseče na kocke i servira uz dobro crno vino. Pre sečenja pustite da se 10-ak minuta prohladi, da se sir u sosaovima malo stegne, kako se sosovi ne bi razlivali i mešali. Da se lepo vide sva tri sloja. 


Čorba od pečuraka






























Za 4 osobe:

  • pakovanje šampinjona, oko 400-500 grama (mogu bilo koje pečurke, mogu dve ili tri vrste zajedno)
  • 1-2 čena belog luka
  • jedna velika kašika brašna (može jedna i po ako želite gušću čorbu; može neko da proba i sa dve, ali po meni, bolje je staviti više šampinjona ili pavlake)
  • oko 0,8 l vode
  • velika kašika kisele pavlake dobro razmućena u malo vode (za malo drugačiji ukus može  neutralna pavlaka, ili pola šolje mleka)
  • so, biber i biljni začin po ukusu (recimo prstohvat bibera i puna kašičica biljnog začina, bez soli)
  • 2-3 kašike ulja
  • malo maslinovog ulja za kraj
  • 20-ak grama maslaca
  • ako neko ima sušene vrganje ili šitake, jedna ili dve kašičica istih, sitno samlevenih u blenderu bi ovde došla kao budali šamar
Vreme pripreme: oko 45 minuta.
Težina: srednje teško.

Šampinjone iseći na kockice (sitnije), 15-ak  sitnijih ostaviti cele za dekoraciju. Početak je isti kao za sos od pečuraka. Dakle, na maslacu izdinstajte šampinjone, 10-ak minuta. Prebacite ih u tanjir, a u istoj šerpi na malo ulja (ili opet na maslacu) dobro propržite brašno. Mešajte dobro, drvenom kašikom. Koristite po želji jednu ili jednu i po veliku kašiku brašna. Kad to završite krenite polako da sipate vodu uz neprekidno intenzivno mešanje (svakako, biće bolje ako umesto vode koristite proceđen bujon od iskuvanog povrća - šargarepa, celer, paškanat, luk). Ovaj deo je i "najkomplikovaniji" u celom receptu, i ko ume da lepo izmeša uprženo brašno i vodu, umeće da napravi bilo koji sos ili čorbicu (bešamel, sos od pečuraka, pire od spanaća, teleću čorbu, karfiol čorbu... čorbu od tikvica...). Preostaje samo da ubacite pečurke, pavlaku, jedan ili dva čena sitno seckanog belog luka i začine. Pustite da se krčka 10-15 minuta. Na kraju dodajte sitno seckan svež peršun, a po serviranju poprskajte sa malo maslinovog ulja.

Probajte i ovako: Na maslacu propržite šampinjone, dodate beli luk i začine, nalijete sa 700 ml vode, a u preostalih 100 ml razmutite kašiku i po brašna, pa je dodate kad čorbica provri. Jednostavno. Na kraju pavlaka.

KREM ČORBA OD PEČURAKA

Sve isto, ali za ovu količinu koristite dve kašike brašna i samo na kraju sve prebacite u blender. Zzz...zz...zzz... Vratite u šerpu, dodate još malo maslaca i li pavlake za kuvanje ili mleka... Začinite i ostavite par minuta da krčka.