петак, 23. март 2012.

Teleće šnicle


























Za 4 osobe potrebno:

  • 1 kilogram telećih šnicli - izlupane kuvarskim čekićem, posoljene i pobiberene
  • 100-ak grama brašna
  • dva jaja
  • oko 150 grama pomešane prezle i parmezana, pola-pola
  • 5-6 kašika maslinovog ulja
  • 3-4 čena belog luka - sa ljuskom, samo lako pritisnuta
  • 2-3 lovorova lista


Za preliv:

  • 50 grama maslaca
  • 100 grama nekog plavog "buđavog" sira
  • 50ml neutralne pavlake


Vreme pripreme: oko 50 minuta.
Težina: srednje teško.



Teleće šnicle, izlupane, posoljene, pobiberene. Uvaljate ih u  brašno, pa u umućena jaja, pa u  pomešanu prezlu i parmezan (pola-pola). Pržiti na tišoj vatri, u maslinovom ulju. U ulje, između šnicli, dodati nekoliko listova lorbera i nekoliko čena belog luka (u ljusci). Kasnije ih poslužiti uz šnicle.


U manjoj šerpi rastopiti maslac i “buđav” sir, dodati malo mleka (ili pavlake za kuvanje) – do željene gustine sosa, kojim ćete preliti meso i povrće po serviranju.

Povrće je iz kesice - smrznuto; samo kratko prokuvano, možda 5-6 minuta.

Posluženo uz domaće crno vino - Frankovka.

Suvlaki



























Za dve osobe:

  • 2-3 svinjke šnicle (Pišem ono što sam ja koristio, može bilo koji komad svinjskog mesa.)
  • malo piletine (Ja sam imao jedan karabatak i pola filea.)
  • malo crvene i zelene parike naseckane na kockice (Tehnički nisu baš kockice, pre su kvadratići.)
  • kašičica narendane kore od pomorandže
  • kašičica narendane kore od limuna
  • začini (Origano za svinjetinu. Kari, korijander i Jalapeno čili za piletinu. So, biber i maslinovo ulje preko svega.)


Vreme pripreme: oko 1 sat.
Težina: lako.

Meso naseckati na kockice. Posoliti i pobiberiti. Svinjetini sam dodao koru od pomorandže i origano. Piletinu sam začinio karijem, korijanderom i Jalapeno čilijem, i dodao joj koru od limuna. Sve sam prelio maslinovim uljem i ostavio u frižideru 30-ak minuta. 



Onda sam napravio ražnjiće: svinjke sa crvenom paprikom a pileće sa zelenom.  Može i obrnuto. 



Peku se na gril tiganju dok sa svih strana ne porumene. Recimo da svaku od 4 strane pečete nekih 5-6 minuta.


Dva krompira dobro oprana, izbockana viljuškom idu u mikrotalasnu 10 minuta na 500W. Onda se oljušti, iseče na deblje kolutove, prelije maslinovim uljem i zapače na gril tiganju. So i začini po želji.




Evo i jednog starijeg recepta. Svinjski suvlaki spreman na roštilju. Za 4 osobe potrebno:

  • kilogram svinjskog mesa (od buta; uspešni su mi bili i od onog dela od kojeg se dobijaju kotleti; može i od vrata za ljubitelje masnijeg mesa) - seckano na sitnije, podjednake, komadiće 
  • kockice dimljene slanine - oko 200 grama (nije obavezno, šta više ne ide u suvlaki; ali ako neko voli...)
  • so i biber po ukusu
  • prstohvat origana
  • imao sam u mlinu od nekog prethodnog recepta kim, korijander, crni i beli biber, pa sam samleo malo i od te kombinacije - na vrh kašičice
  • sok od pola limuna
  • narendana kora od limuna - 1 kašičica, samo površinski žuti deo (ono dublje je gorko)
  • može se dodati i malo anisa


Za prilog:

  • crveni luk isečen na kolutove
  • malo kuvanog povrća

Vreme pripreme: oko 1 h. 
Težina: srednje-teško.

Svinjsko meso, od buta (ko voli može i nešto masnije - možda od vrata), naseći na kockice. Posoliti. U činiju sa mesom dodati začine i limun, dobro promešati i ostaviti 10-ak minuta. Slaninu naseckati na četvrtaste listiće približno velike kao i kockice mesa. Nanizati na štapiće meso-slanina-meso... Ispeći na roštilju.


Ćureći file 2


























Potrebno za 2 osobe:


  • komad ćurećeg belog mesa od oko 400 grama - isečen na 4 šnicle
  • so i biber po ukusu
  • tri kašike maslinovog ulja


Za dodatak:

  • oko 200 grama šampinjona - iseckanih na listiće
  • 50 grama maslaca
  • kašika maslinovog ulja
  • so i biber
  • dve kašike kisele pavlake
  • 50 ml neutralne pavlake
  • kašika parmezana
  • jedan čen belog luka - sitno seckan
  • brokoli, oko 200 grama - kratko prokuvan (5 minuta), ne treba ga pokrivati da zadrži lepu zelenu boju
  • prstohvat krupno samlevenog crvenog bibera


Vreme pripreme: 20 minuta.
Težina: lako!


Ćureće belo meso iseći na šnicle, izlupati kuvarskim čekićem, posoliti, pobiberiti, preliti uljem (mogu ovako da ostanu preko noći). Peći na vrelom gril tiganju, sa samo jednim okretanjem.


U posebnom tiganju na malo ulja i putera izdinstati šampinjone. Dodati so, biber, kiselu i neutralnu pavlaku i narendan kačkavalj i/ili parmezan. Za puniji ukus sosa dodati pola čena sitno seckanog belog luka i saft iz tiganja u kojem se peklo meso (u tiganj dodati pola šolje vode ili bujona, pa pustiti da provri i da se sav ostatak od pečenja odlepi sa dna). Ukrasiti sveže samlevenim crvenim biberom.

Jagnjetina i marokanski pirinač
























Potrebno: 

  • jagnjeći but
  • 6-7 manjih čenova belog luka
  • 6-7 iglica (listova?) ruzmarina
  • biber u zrnu
  • komadići dinljene slanine (nije baš marokanski, ali ako neko voli)
  • 2-3 kašike ulja
  • 150 ml vode (ili piva)
  • so i biber po ukusu

Za dodatak:
  • šolja pirinča
  • dve i po šolje vode
  • pola kašičice šafrana
  • so i biber po ukusu
  • dve-tri suve smokve, seckane na kockice
  • 3-4 suve kajsije, seckane na kockice
  • 2 kašike suvog grožđa
  • 4-5 urmi, oslobođenih od koštica i naseckanih na kockice




Jagnjeći but. Vrhom noža napraviti 10-ak zareza, pa špikovati belim lukom, biberom u zrnu, ruzmarinom, po želji i komadićima dimljene slanine. Salt & Papper. Peći u rerni, poprskano sa malo ulja, podliveno čašom vode, poklopljeno; otprilike dva sata na 180oC. Skloniti poklopac i završiti pečenje sa 10-15 minuta na 220oC.
  

 

Dodatak. Pirinač pre kuvanja više puta isprati hladnom vodom (tako se zrna neće slepiti u toku kuvanja). Šolju pirinča preliti sa dve i po šolje vode. So i biber. Kada voda proključa, smanjiti temperaturu na minimum ("na jedinicu") i kuvati dok sva voda ne izvri. Na sredini kuvanja, pirinču  dodati malo šafrana, za lepu žuto-narandžastu boju (može i pola kašičice karija); a zatim na kockice naseckane suve kajsije i suve smokve; suvo grožđe i sl.



Uz ovakvo jelo nezaobilazan  je hladan špricer. Tamjanika?

Gvakamole




















Potrebno:
  • jedan avokado
  • dve limete (od jedne iscediti sok, druga za dekoraciju)
  • 3-4 kašike maslinovog ulja
  • jedna glavica crnog luka
  • dva čena belog luka
  • zelena ljuta papričica
  • 10-ak kapi zelenog Tabasko sosa
  • so i biber po ukusu



Vreme pripreme: 10 minuta.
Težina: lako.



Iseći avokado kao na slici. Kašikom izvaditi sadržaj i staviti u blender. Dodati: sok od limuna (ili limete), maslinovo ulje, glavicu crnog luka, dva čena belog luka, so i biber, jednu ljutu zelenu papričicu i/ili zeleni Tabasko sos. Zzz...zz...zzz... 






Guacamole

You’ll need:
  • one avocado
  • two limes (squeeze the juice from one, second is for decoration)
  • 3-4 tablespoons olive oil
  • one onion
  • two cloves of garlic
  • green chili peppers
  • 10 drops of green Tabasco sauce
  • salt and pepper to taste


Preparation time: 10 minutes.
Weight: easy ... zzz ... zzz .. zz. z...

Cut the avocado in haf. Spoon out the contents and put it in a blender. Add: lemon juice (or lime juice), olive oil, onion, two cloves of garlic, salt and pepper, a hot spicy green pepper and / or green Tabasco sauce. Zzz ... zzz ... zz ...