Čičoka
Biljka iz roda
suncokreta. Poznata i kao Jerusalemska artičoka. Priča se odnosi na koren
biljke (ili je to podzemno stablo „rizom“) koji izgledom podseća na čini mi se
mnogo poznatiji đumbir. Ukusom, teksturom i sastavom se dosta razlikuje od
đumbira. Najpribližnija je krompiru, ipak po sastavu značajno različita. Naime
dok krompir u najvećem procentu sadrži skrob – polimer glukoze, kod čičoke
najveći procenat otpada na inulin – polimer fruktoze. Ali pre inulina nešto o
ostalim gradivnim elementima ove biljke. Gotovo da ne sadrži masti. Ima
otprilike 10 procenta belančevina; pri tome sadrži esencijalne aminokiseline,
dakle one neophodne organizmu koje ovaj ne može sam da sintetiše. Sadrži dosta
kalcijuma, u optimalnom odnosu sa fosfatima koji omogućuje lakšu resorpciju, pa
se čičoka pominje u mnogim dijetama namenjenim osobama sa osteoporozom. Sadrži
i sve vitamine B grupe, kao i dosta gvožđa.
Ako govorimo o
gojaznosti i dijabetesu tip 2 (najčešće povezan sa gojaznošću) najznačajniji je
ujedno i najzastupljeniji gradivni element ove biljke. To je inulin. Polimer
fruktoze za čije varenja u digestivnom traktu čoveka nedostaju odgovarajući
enzimi. Inulin najvećim delom neprerađen prelolazi do debelog creva gde ga
fermentišu bakterije. U čičoki ga ima gotovo 80%. Pominje se značaj inulina u
ulozi tzv. prebiotika – odnosno vlaknaste supstance koja pomaže rast dobrih
bakterija u debelom crevu. Povoljno recimo kod pacijenata na dugotrajnoj
terapiji antibioticima. Ovde ne mogu a da ne pomenem i izvesne neželjene efekte.
Recimo da je razgradnja inulina od strane bakterija praćena oslobađanjem
gasova, pa čičoka tako može dovesi do nadimanja, naručito kod osoba nenaviklih
na ovo povrće. Ispitivana je i u studijama potvrđena uloga svakodnevnog
konzumiranja inulina u poboljšanju lipidnog statusa – snižavanju lošeg
holesterola i triglicerida.
Kada je u pitanju
dijabetes tip II treba samo kratko reći da je svaki obrok praćen skokom nivoa
šećera u krvi. Kod zdravih osoba ovo je praćeno odgovarajućom sekrecijom
insulina iz pankreasa i vraćanjem vrednosti glikemije u normalne okvire za ne
više od dva sata. Insuficijentna pankreasna sekrecija kod pacijenata sa tipom
II dijabetesa nije dovoljna te posla obroka imamo stanja hiperglikemije koja se
održavaju i posle dva sata. To je takozvana postprandijalna hiperglikemija koja
je po nekima i veći faktor rizika za kardiovaskularne bolesti od jutarnje
hiperglikemije. Jasnoje da obrok u koji sadrži visok procenat inulina neće
dovesti do tako značajnih variranja u nivou šećera uz zadovoljavajući osećaj
sitosti. Slično je i sa korišćenjem čičoke u svrhu topljenja kilograma.
Evo i nekoliko
recepata. Osmišljeni su tako da svaki sdrži veću količinu čičoke, pa tako svako
od ovih jela ima oko 50% inulina. Utolićete glad a polovinu obroka ćete praktično
podeliti sa dobrim bakterijama iz creva.
1. Krem čorba od čičoke i bundeve
http://blog-chef.blogspot.com/2015/01/krem-corba-od-cicoke-i-bundeve.html
2. Pljeskavica od čičoke i tikvice
http://blog-chef.blogspot.com/2014/12/pljeskavice-od-cicoke-i-tikvice.html
3. Njoke od čičoke sa plavim sirom
http://blog-chef.blogspot.com/2014/12/njoki-od-cicoke-sa-plavim-sirom.html
4. Čips od čičoke i šargarepe
http://blog-chef.blogspot.com/2014/12/cips-od-sargarepe-i-cicoke.html
1. Krem čorba od čičoke i bundeve
http://blog-chef.blogspot.com/2015/01/krem-corba-od-cicoke-i-bundeve.html
2. Pljeskavica od čičoke i tikvice
http://blog-chef.blogspot.com/2014/12/pljeskavice-od-cicoke-i-tikvice.html
3. Njoke od čičoke sa plavim sirom
http://blog-chef.blogspot.com/2014/12/njoki-od-cicoke-sa-plavim-sirom.html
4. Čips od čičoke i šargarepe
http://blog-chef.blogspot.com/2014/12/cips-od-sargarepe-i-cicoke.html
Нема коментара:
Постави коментар