Za 4 osobe:
- 500-600 grama mesa (Jelo se može napraviti od bilo kojeg mesa - svinjetine ili junetine. Od bilo kojeg dela - buta, vrata, kremenadli... Ono što bi, ovo inače jednostavno jelo, moglo da učini posebnim je meso prethodno ispečeno na roštilju. Navodno je mućkalica i smišljena da bi se iskoristili ostatci od roštilja. To sam upravo i ja uradio, koristio sam 4 komada svinjskog vrata, prethodni dan spremanog na roštilju. Mislim da je ukusu ove mućkalice posebno doprineo način na koji je vrat spreman (link: svinjski vrat 2). Da nisam imao ovaj svinjski vrat uzeo bih iz obližnje kafane 4 spremljena svinjska ražnjića, što je inače količina za dve osobe i od toga napravio mućkalicu za 4 osobe.)
- 2-3 kašike ulja
- dva srednja paradajza
- dve paprike
- dve manje glavice crnog luka
- 4-5 čenova belog luka
- 2 lovorova lista
- kašika ljute tucane aleve paprike
- kašičica slatke aleve paprike
- kašičica biljnog začina
- pola kašičice bibera
- so po ukusu
- šampinjoni (Ja nisam stavio. Video sam u nekim kafanama da i njih stavljaju.)
Vreme pripreme: oko 90 minuta.
Težina: lako.
Ovo je jedno od onih jela koja se sama spremaju. U pogodnu šerpu nalijete ulje. Dodate naseckan crni luk i pržite ga na srednjoj vatri dok ne dobije zlatno žutu boju.
Luk naseckajte krupnije ili sitnije, u zavisnosti od toga kako hoćete da vam izgleda jelo. Neki vole da sve bude sitno iseckano, pa onda jelo krčkaju 5-6 sati, da se sve sjedini. Gde je tu ekološka svest? Spremati jedno jelo 6 sati. Koliko je to energije. Osim toga ako malo pratite one poznatije kuvare videćete da većina vole da im se u završenom jelu raspoznaju sastojci. Dakle, ja luk i povrće seckam krupnije, a jelo krčkam koliko je moj deda nekada krčkao bećarac - dok mast ne izbije na površinu. Za to van neće trebati više od sat i po. Naravno zavisi sve i od mesa. Ako koristite junetinu, trebaće vam minimum 2h.
Kad se luk malo proprži dodajte meso. Pržite 5-10 minuta. Dodajte naseckan beli luk, paradajz i papriku, alevu papriku i ostale začine. Paradajz će da pusti dovoljno vode da omogući lagano krčkanje, na najtišoj vatri, narednih sat vremena. I to je to. Jednostavno.
Evo još nekih mogućnosti:
- dodati šampinjone
- dodati čašu belog vina (Posebno ako radite sa junetinom pa vam treba duže krčkanje.)
- dodati neki začin, poput majčine dušice ili bosiljka
- šargarepa i celer