Za dve osobe:
- klen od 600-700 grama
- so i biber po ukusu
- 3-4 koluta limuna
- grančica sveže majčine dušice (ili osušene)
- grančica ruzmarina
- 3-4 čena belog luka (neoljušten, samo izgnječen)
Prilog:
- dva krompira (oljuštena pa iseckana na kockice)
- jedan paradajz (odvojite sredinu u kojoj su semenke a ostatak naseckajte na kockice)
- asparagus (možda 1 šaka, ukoso naseckanog)
- jedna tikvica (iseckana na kockice)
- 3-4 kašike maslinovog ulja
- 2-3 čena belog luka - krupnije naseckana
- malo ruzmarina, soli i bibera
Težina: srednje teško.
Za dve osobe, upecati klena od oko 600g. Očistiti ga, posoliti i pobiberiti. Oštrim nožem napraviti zareze na koži na razmaku od oko 1cm. Napuniti ga kolutovima limuna, svežom majčinom dušicom (sa Vlasine), grančicom ruzmarina i belim lukom.
Staviti ga u nauljanu tepsiju, pa preliti sa 2-3 kašike vrelog ulja. Peći u rerni na 200 stepeni. Kad bude skoro gotov preliti ga smešom od 100-ak ml belog vina, kašičice brašna, kašike belog vinskog sirćeta i sitno seckanog belog luka. U toku završnog dela pečenja prelivati ribu tečnošću sa dna tepsije.
Za prilog, iseckati mlad krompir, posoliti i peći u rerni na 200 stepeni. Kada bude skoro gotov dodati mu na kockice seckan paradajz (bez koštica), tikvicu i asparagus. Dodati listove (iglice?) ruzmarina i maslinovo ulje. Peći još 10-ak minuta.
Špricer!
Špricer!