Evo jednog finog recepta iz ove knjižice sa tajlandskim jelima. Trebaće vam posuda za kuvanje na pari. Ja imam neke stare šerpe; jedna je sa šupljim dnom, stavi se preko druge u kojoj vri voda i poklopi. Problem je što u nju stane samo jedna ovakva riba. I to jedva.
Po osobi:
- orada od recimo 300 grama
- dve kašičice narendanog đumbira
- nekoliko štapića sušene limunske trave (Na Tajlandu bi sigurno koristili svežu. Ova moja sušena se gotovo i ne oseća, pa ništa nećete pogrešiti ako jelo spremite bez nje.)
- malo šargarepe naseckane na tanke prutiće
- mladi crni luk, naseckan na prutiće
- crvena ljuta papričica, iseckana na tanke prutiće
- 1-2 šampinjona, naseckani na listiće
- so i biber po ukusu
- pola kašičice mlevenog kima
- pola kašičice mlevenog korijandera
- svež list peršuna (U originalu - korijander, za dekoraciju. Ja eto nisam imao ni jedno ni drugo.)
- kašičica limunovog soka
- kašika soja sosa (Plus po želji još jedna preko gotove ribe.)
- kašičica susamovog ulja
Vreme pripreme: 25 minuta.
Težina: lako.
Dakle, u neki sistem za kuvanje na pari stavite ribu. Prethodno je na 2-3 mesta ukoso zasečete, posolite, pobiberite i istrljate rendanim svežim đumbirom. Poređate po njoj pomenuto povrće, kao kod mene na slici. Dodate mleveni kim i korijander. Prelijete sa malo soja sosa i limunovog soka. Poklopite i kuvate na pari 25 minuta.
Pre serviranja možete preliti sa još jednom kašikom soja sosa. I obavezno kašičicom susamovog ulja.