Za šest malih pljeskavica (dve ili tri osobe):
- šest manjih korena čičoke
- polovina veće tikvice
- jedno belance
- dve kašike belog kukuruznog brašna
- 6 kašika sitno seckanih (ili krupnije samlevenih pečenih badema)
- 6 kašika prezle
- so i biber po ukusu
- dve kašike sitno seckanog peršuna
- jedan čen belog luka sitno naseckan
- tri kašike maslinovog ulja
Vreme pripreme: oko 30 minuta.
Težina: srednje teško.
Čičoku i tikvicu oljuštiti, narendati, posoliti i pobiberiti. Ostaviti da stoji 10-ak minuta i na kraju dobro ocediti. Sad dodamo brašno, belanac, tri kašike badema, beli luk i peršun. Dobro umesimu, oblikujemo manje pljeskavice koje na kraju dobro uvaljamo u prezle. Pljeskavice se peku 10-ak minuta, na teflonskom tiganju sa malo maslinovog ulja. Po serviranju dodamo i preostale bademe.
U salati je malo paradajza i krastavca, na prutiće naseckan koren celera i stabljike peršuna, na trakice naseckana zelana salata i par listića menete. So, limunov sok, maslinovo ulje i prstohvat kima.
Za piće popularna Sassy voda. Tanko naseckan limun, krastavac i đumbir, uz nekoliko listova mente se zaliju vodom i ostave preko noći u frižideru.