Dobija se koagluacijom sojinog mleka. Po koagulaciji se presuje u u mekane, bele, četvrtaste komade. U zavisnosti od toga koliko se tečnosti istisne pri presovanju može biti mekan, suv ili ekstra suv tofu sir. Smatra se da potiče iz Kine gde se proizvodi više od 2000 godina. Najviše se koristi u azijskoj kuhinji.
Niska kalorijska
vrednost. Porcija tofu sira koja bi odgovarala polovini šolje sadrži oko 95
kalorija. Polovina šolje 2% mleka sadrži oko 60 kalorija a slične porcije
junetine ili sira i preko 300 kalorija.
Bogat izvor
proteina prema kalorijskoj vrednosti. Svakih 100 kalorija u porciji tofu sira
sadrži oko 11 grama proteina. Poređenja radi na 100 kalorija u porciji mlevene
junetine dolazii do 9 grama proteina, a u porciji sira na 100 kalorija dobićete
oko 6 grama proteina. Od količine proteina verovatno je još značajniji njihov
sastav. Proteini soje su za razliku od proteina u većini drugih namirnica
biljnog porekla takozvani kompletni proteini. To znači da da sadrže sve
esencijalne aminokiseline, odnosno one koje ljudski organizam ne može da
sintetiše i koje obično unosimo preko namirnica životinjskog porekla. Zbog toga
je nezamenljiv u ishrani vegetarijanaca.
Nizak sadržaj
masti. Iako polovina kalorija u tofu siru otpada na masti u porciji tofu sira
naćićete u proseku oko 5 grama masti. Ista količina junetine sadrži oko 15
grama masti. Tofu sir sadrži vrlo nizak nivo zasićenih masti a ne sadrži
holesterol. Dok recimo pola šoljw 2% mleka sadrži oko 9mg holesterola, porcija
ribe od 75 do 100mg holesterola.
Bogat sadržaj
kalcijuma. Jedna prosečna porcija tofu sira ima oko 450mg kalcijuma ili 40
posto od neophodnog dnevnog unosa.
Dobar izvor
gvožđa. Porcija tofu sira koja bi odgovarala polovini šolje sadrži oko 2mg
gvožđa. Recimo da je zamuškarce preporučeni dnevnu unos oko 8mg a za žene dvostruko
veći.
1.tofu sa indijskim orahom
1.tofu sa indijskim orahom
http://blog-chef.blogspot.com/2015/04/tofu-sa-indijskim-orahom.html
2. tofu sa palentom
3. tofu sa suamom
4. tofu chow main
Нема коментара:
Постави коментар