Con esta receta participo en el Reto de Septiembre de Cocineros de Mundo en Google+ en el apartado de Salado.
Za 4 osobe:
- 600 grama mlevene junetine (Ili pola junetina pola svinjetina. Kao zdravije je ako je samo junetina.)
- 4 plava patlidžana, srednje veličine (Oljuštim ih, iseckam na kolutove. malo posolim i ostavim tako jedan sat. Uvek ovako pripremim plavi patlidžan, bilo da služim grilovano povrće, ili salatu od plavog patlidžana, ili ga pohujem...)
- dve manje glavice crnog luka, sitno iseckane
- dva čena belog luka, sitno iseckana
- 4-5 kašika maslinovog ulja
- 5 kašika paradajz pirea
- so i biber po ukusu
- pola kašičice aleve paprike
- kašika suvog peršuna
- pola kašičice narendanog muskatnog oraha
- malo majčine dušice
- 50 ml crnog vina (Ja sam koristio svoju, domaću Frankovku. Nasuo sam pola litre, 50 ml za u jelo, a ostalo - zna se!)
- 4 kašike parmezana
- 50-100 ml neutralne pavlake
- 50-100 grama narendanog kačkavalja (Ja nisam imao, ali obično stavim.)
Vreme pripreme: oko 2 sata.
Težina: srednje teško.
Eto kako to izgleda gotovo. A sada da malo pojasnim postupak. Plavi patlidžan ste pripremili kao što sam gore opisao. Ostaje da ga prelijete sa malo maslinovog ulja i izgrilujete. Po 5 minuta sa obe strane, samo da porumeni (može malo i da pocrni).
Ovo jelo je do sada spremao moj otac. Isprobali smo više kombinacija. Počeli smo sa plavim patlidžanom koji se prethodno pohuje (brašno i jaja, pa prženje), pa smo prešli na patlidžan koji se samo uvalja u brašno i onda proprži; preko ovog grilovanog, do patlidžana koji se samo iseče i poređa sa mesom. Zaključili smo da je musaka najbolja sa patlidžanom prethodno posoljenim pa grilovanim sa malo maslinovog ulja.
Sada spremite meso. Najpre u tiganju zagrejete par kašika maslinovog ulja. Zatim na srednjoj vatri pržite luk, dok ne dobije zlatnu boju. Pa dodate meso. Pržite 10-ak minuta i dodate: so, biber, alevu pariku, majčinu dušicu, dosta muskatnog oraha, paradajz pire, beli luk i malo crnog vina. Neka krčka još pet minuta.
Sada u zemljanu posudu za pečenje u rerni (ili u staklenu-vatrostalnu) ulijete malo maslinovog ulja. Poređate jedan red patlidžana, pa polovinu mesa. Zatim još jedan red patlidžana i drugu polovinu mesa. Zavrđite slojem patlidžana. Sad sve zalijete neutralnom pavlakom, narendate malo kačkavalja, dodate parmezan i još malo muskatnog oraha.
U rernu na 200 stepeni C sat vremena pokriveno. Zatim sklonite poklopac (ili foliju) pa samo zapečete gornji sloj, 5-10 minuta na 250 stepeni C.
Uz ovo mi sjajno ide dzadziki salata. Izmešamo:
- pola kiselog mleka i pola pavlake, dobro umućenih sa dve-tri kašike maslinovog ulja
- prethodno narendan i posoljen krastavac treba da stoji jedan sat, pa da se dobro iscedi
- dva sitno seckana čena belog luka
- so, biber i origano
- može grubo naseckan pistaći
- ja sam dodao i malo svežeg origana