Pogača za recimo 4 osobe. Predjelo ili laka večera. Potrebno:
- velika šolja (ona od 200 ml) belog brašna
- ista takva šolja graham brašna
- i još jedna šolja raženog brašna
- i ta ista šolja mlake vode
- kašičica soli
- kašičica šećera
- kašičica praška za pecivo
Za prilog sam spremio tri kombinacije sa ovčijim sirom i maslinovim uljem:
- 3x100 grama ovčijeg sira
- 3x3 kašike devičanskog maslinovog ulja
- kašika pečenog susama
- kašika sveže samlevenog birdseye čilija (ljute aleve paprike)
- kašika sušenog vlašca
- čen belog luka
Vreme pripreme: oko 45 minuta.
Težina: srednje teško.
U pogodnoj činiji izmešamo tri vrste brašna, so, šećer i prašak za pecivo. Polako dodajemo mlaku vodu i zamesimo testo.
Testo razvučemo na debljinu od oko 1 cm. Gornju stranu malo išaramo, recimo viljuškom. Ili, vidite šta ja imam. Iz stare kuće u Sremu. Ko zna od kada je.
Pečemo na 220 stepeni C. Dok ne porumeni. Možda 20-ak minuta. Za to vreme pripremimo sir: 1. viljuškom izgnječimo komad sira, dve kašike maslinovog ulja i kašiku sušenog vlašca; 2. sir, maslinovo ulje i kašika pečenog susama; 3. sir, maslinovo ulje, sitno seckan beli luk i ljutu alevu papriku.
Kad pogača porumeni, poprskamo je sa malo vode i zavijemo u čistu kuhinjsku krpu. Neka stoji 5-6 minuta. Biće mekša.
Skroman čovek ovo ne bi napisao, ali ja sam daleko od toga. Ovu laku večeru sam osmislio, spremio, uslikao, pojeo; postavio recept na blog - za nešto manje od dva sata.
Homemade bread.
Obavezno probajte i moj hleb sa maslinama.
http://blog-chef.blogspot.com/2012/03/hleb-sa-maslinama.htmlHomemade bread.
Appetizer or light dinner. Homemade bread for
4 persons:
- large cup of white flour
- large cup of graham flour
- large of rye flour
- large cup of lukewarm water
- teaspoon salt
- teaspoon of sugar
- teaspoon baking powder
As a side dish I have prepared three sets
with sheep's feta cheese and olive oil:
- 3x100 grams of sheep’s feta cheese
- 3x3 tablespoons virgin olive oil
- tablespoon roasted sesame seeds
- tablespoon fresh ground Birdseye chili
- tablespoons dried chives
- clove of garlic
Preparation time: about 45 minutes.
Weight: medium heavy.
In a suitable bowl mixed three types of
flour, salt, sugar and baking powder. Slowly add warm water and knead the
dough.
Stretch the dough to a thickness of about 1
cm
Bake at 220 degrees C. Until golden-brown.
Maybe 20 minutes. During this time, prepare the cheese: 1.) mash the piece of
cheese, two tablespoons of olive oil and a tablespoon of dried chives (shallot),
2.) cheese, olive oil and a tablespoon roasted sesame seeds, 3.) cheese, olive
oil, finely chopped garlic and hot red pepper.
When browned bread, sprinkle it with a
little water and wrapped in a clean tea towel. Let stand 5-6 minutes. It will
be softer.
Obavezno probajte i moj hleb sa maslinama.