English translation is at the bottom.
Dakle, pizza No1. Nisam je tako nazvao zato što je najbolja na svetu. Nego zato što ću da pišem o osnovnoj i najvažnijoj stvari kod pice - testu. Pošto sam napravio stotinak pica i pošto sam isprobao nekoliko recepata za testo. I pošto već pola godine vežbam sa ovim "originalnim" testom, iz knjige o picama nekog italijanskog majstora. I pošto sam ga apsolvirao i najzad napravio onako kako hoću: tanko testo a mekano i savitljivo. Kao neke od onih super pica koje možete kupiti na ulici. Testo za 4-6 pica:
Dakle, pizza No1. Nisam je tako nazvao zato što je najbolja na svetu. Nego zato što ću da pišem o osnovnoj i najvažnijoj stvari kod pice - testu. Pošto sam napravio stotinak pica i pošto sam isprobao nekoliko recepata za testo. I pošto već pola godine vežbam sa ovim "originalnim" testom, iz knjige o picama nekog italijanskog majstora. I pošto sam ga apsolvirao i najzad napravio onako kako hoću: tanko testo a mekano i savitljivo. Kao neke od onih super pica koje možete kupiti na ulici. Testo za 4-6 pica:
- 800 grama brašna
- prstohvat soli
- 40 grama kvasca
- pola šolje mlake vode (oko 100ml)
- još malo mlake vode
Vreme pripreme: oko 2 sata.
Težina: zahtevno.
U činiju stavimo 60 grama brašna i nalijemo sa 40 grama kvasca razmućenog u pola šolje mlake vode. Umesimo u lopticu, pokrijemo činiju krpom i ostavimo na toplom 1 sat. Ovako piše u knjizi. E sad, ja do sada nisam uspeo da sa sastojcima u ovoj količini napravim lopticu. Čini mi se da ima malo brašna a mnogo vode. Ja koristim malo više brašna i napravim nešto kao na drugoj slici dole. Mislim nije baš loptica.
Posle sat vremena na radnu površinu stavite preostalo brašno - 740 grama. Ja sam koristio otprilike pola kilograma brašna. Dodate dobar prstohvat soli. Prebacite u to i onu naraslu "lopticu". Narednih 15-20 minuta mesite testo uz povremeno dodavanje po malo mlake vode. Umesite lepo, glatko i elastično testo.
Testo sada podelite na 4-6 delova. To je sa onim merama iz knjige. Kod mene su to dva dela. Pokrijete ih krpom i ostavite da dvostruko narastu. Recimo 1 sat. Testo znači raste u dva navrata. Prvo ona "loptica" u činiji, a onda ovo gotovo, podeljeno testo. U oba navrata po otprilike sat vremena na toplom.
Svaki deo vam je jedna pica. Razvučete ih u krug na debljinu 3-4 mm. Rukom oblikujete malo deblje rubove. To bi bila napuljska škola. U rimskoj je pica tanja i nema ove rubove. Ja sam se opredelio za napuljsku. Na ovaj deblji deo ne stavljam nadev, pa on još malo poraste u toku pečenja. Tako zadržim sve sokove na sredini. Možda mi je zato pica mekana i savitljiva, što sam i hteo.
Znači stavio sam originalne mere iz knjige i napisao kako ih ja interpretiram. Važniji je postupak od tačnih mera.
Kad napravite testo ostalo je lako i ima nebrojeno mogućnosti. Ovaj mali što mi je pomagao ima neke svoje kombinacije koje ne želi da otkrije.
Ja predlažem da pogledate moje pice i paste. Tu ima 10-ak pica, sve su iz ove knjige.
Moj favorit je pica sa gorgonzolom i jabukama.
http://blog-chef.blogspot.com/2012/10/pica-sa-gorgonzolom-i-jabukama.html
Favorit nekih mojih prijatelja je pica sa crnim lukom i ovčijim sirom. Oni je spremaju u prirodi, pod crepuljom. Sjajno.
http://blog-chef.blogspot.com/2012/08/pica-sa-crnim-lukom-i-ovcim-sirom.html
Moj favorit je pica sa gorgonzolom i jabukama.
http://blog-chef.blogspot.com/2012/10/pica-sa-gorgonzolom-i-jabukama.html
Favorit nekih mojih prijatelja je pica sa crnim lukom i ovčijim sirom. Oni je spremaju u prirodi, pod crepuljom. Sjajno.
http://blog-chef.blogspot.com/2012/08/pica-sa-crnim-lukom-i-ovcim-sirom.html
Gotovo testo se može čuvati u frižideru, za sutra recimo. Lepo zatvoreno, da se ne suši.
I još samo nešto, pice pečete na maksimalnoj temperaturi, vrlo kratko. Petnaestak minuta.
How to make pizza dough
For 4 medium sized pizza:
Preparation time: 2 hours.
Weight: tricky.
Now place the remaining 740 grams of flour on a work surface. Add a good pinch of salt. Make a small depression in the middle and put the growing mix of flour and yeast.
Now knead long, occasionally adding lukewarm water. To get a smooth and elastic dough. Divide it into two parts (two large pizza) or 4 (4 medium sized pizzas). Cover them with a cloth and leave at least 1 hour. To grow twice.
Each piece of dough then flatten to a thickness of 5 mm, with thick edges. Put what you want in the middle. Above you can find some links: pizza with gorgonzola and apple or pizza with onions and sheep's cheese ...
How to make pizza dough
For 4 medium sized pizza:
- 800 grams of flour
- 40 grams of yeast
- half a cup of lukewarm water
- a good pinch of salt
- another cup of lukewarm water
Preparation time: 2 hours.
Weight: tricky.
This is a recipe from the book about the Italian pizza masters. Dissolve yeast in half a cup of lukewarm water. Let stand a few minutes and mix with 60 grams of flour. Izmešjte well, cover and leave in a warm place. About 1 hour, or until it grows double.
Now place the remaining 740 grams of flour on a work surface. Add a good pinch of salt. Make a small depression in the middle and put the growing mix of flour and yeast.
Now knead long, occasionally adding lukewarm water. To get a smooth and elastic dough. Divide it into two parts (two large pizza) or 4 (4 medium sized pizzas). Cover them with a cloth and leave at least 1 hour. To grow twice.
Each piece of dough then flatten to a thickness of 5 mm, with thick edges. Put what you want in the middle. Above you can find some links: pizza with gorgonzola and apple or pizza with onions and sheep's cheese ...