ZDRAVA HRANA

недеља, 31. март 2013.

Orada na pari





















Evo jednog finog recepta iz ove knjižice sa tajlandskim jelima. Trebaće vam posuda za kuvanje na pari. Ja imam neke stare šerpe; jedna je sa šupljim dnom, stavi se preko druge u kojoj vri voda i poklopi. Problem je što u nju stane samo jedna ovakva riba. I to jedva.

Po osobi:

  • orada od recimo 300 grama
  • dve kašičice narendanog đumbira
  • nekoliko štapića sušene limunske trave (Na Tajlandu bi sigurno koristili svežu. Ova moja sušena se gotovo i ne oseća, pa ništa nećete pogrešiti ako jelo spremite bez nje.)
  • malo šargarepe naseckane na tanke prutiće
  • mladi crni luk, naseckan na prutiće
  • crvena ljuta papričica, iseckana na tanke prutiće
  • 1-2 šampinjona, naseckani na listiće
  • so i biber po ukusu
  • pola kašičice mlevenog kima
  • pola kašičice mlevenog korijandera
  • svež list peršuna (U originalu - korijander, za dekoraciju. Ja eto nisam imao ni jedno ni drugo.)
  • kašičica limunovog soka
  • kašika soja sosa (Plus po želji još jedna preko gotove ribe.)
  • kašičica susamovog ulja


Vreme pripreme: 25 minuta.
Težina: lako.

Dakle, u neki sistem za kuvanje na pari stavite ribu. Prethodno je na 2-3 mesta ukoso zasečete, posolite, pobiberite i istrljate rendanim svežim đumbirom. Poređate po njoj pomenuto povrće, kao kod mene na slici. Dodate mleveni kim i korijander. Prelijete sa malo soja sosa i limunovog soka. Poklopite i kuvate na pari 25 minuta. 


Pre serviranja možete preliti sa još jednom kašikom soja sosa. I obavezno kašičicom susamovog ulja. 

Ne komentarišem uvek. Samo kad se oduševim. Sjajna riba. Sjajan recept. 



Нема коментара:

Постави коментар